- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Solarna superoluja mogla bi da ugasi internet na više meseci: Ostalo bi samo 24 sata za pripremu

© Sputnik / Pavel LvovSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Možemo se diviti polarnoj svetlosti, ali ta ista energija solarne oluje mogla bi jednog dana da stvori ono što je jedan istraživač opisao kao „apokalipsu interneta“, ističe profesor Peter Beker koji radi sa timom na stvaranju sistema ranog upozorenja za opasnu solarnu aktivnost koja bi mogla da oštetiti kritičnu tehnologiju.
„Internet je postao punoletan u vreme kada je Sunce bilo relativno neaktivno, a sada ulazimo u aktivniji ciklus“, kaže profesor Piter Beker sa Univerziteta Džordž Mejson.
On ističe da prvi put u ljudskoj istoriji solarna aktivnost direktno povezana sa našom zavisnošću od interneta i našom globalnom ekonomskom zavisnošću od interneta.

Šta solarna super oluja može učiniti Zemlji

„Do sada je bilo mnogo solarnih baklji. Mi možemo da vidimo bljesak, ali koronalno izbacivanje mase može da krene u nekom nasumičnom pravcu u svemiru. Mi smo u mogućnosti da predvidimo kad će krenuti ka Zemlji i to nam ostavlja oko 18 do najviše 24 sata da reagujemo, pre nego što te čestice stignu do Zemlje i počne njihov uticaj na magnetno polje", kaže Beker.
Poznato je da su električna mreža, sateliti, podzemni optički kabl sa bakarnim omotačem, navigacioni i GPS sistemi, radio predajnici i komunikaciona oprema veoma ranjivi i osetljivi na uticaj solarnih oluja.

Dešavalo se i ranije

Beker podseća na jaku solarnu oluju koja je u prošlosti pogodila Zemlju, na takozvani Karingtonov događaj 1859. godine.
„Solarna oluja zapravo je uništila telegrafski sistem, varnice su bukvalno letele sa telegrafskih linija“, rekao je Beker.

„Neki operateri su imali strujni udar jer su žice bile pod visokim naponom, varijacije magnetnog polja postale su toliko jake da su skoro postale generatorski sistem i prouzrokovale taj visoki napon".

On ocenjuje da su telegrafske žice bile robusne u poređenju sa današnjom krhkom elektronikom.
„Uporedite to sa internetom i njegovom veoma delikatnom elektronikom, govorimo o nečemu što bi zaista moglo da sprži sistem na period od nekoliko nedelja do meseci u smislu vremena koje bi trebalo da se popravi sva infrastruktura – svi elektronski prekidači, svi elektronski sistemiu svim poslovnim zgradama“, rekao je Beker.
"To bi sve moglo da bude sprženo. Dakle, govorimo o prilično velikom događaju i uticaju na komunikacije koji bi doveo i do velikog ekonomskog poremećaja."
Samo za američku ekonomiju, procenio je Beker, ekonomski gubitak iznosio bi od 10 do 20 milijardi dolara dnevno.
On navodi da postoje dokazi i o mnogo većim super olujama u prošlosti.
Pre oko 14.000 godina, solarna baklja, verovatno stotine puta jača od Karingtonove baklje, pogodila je Zemlju.

Imali bi najviše 24 časa da se pripremimo

Beker navodi da je predviđanje solarnih oluja kao predviđanje zemljotresa i da jednostavno nemamo kontrolu nad situacijom. On ocenjuje da su šanse oko 10 odsto da će se u narednoj deceniji dogoditi nešto zaista veliko što bi potencijalno moglo da uništi internet.
Naučnik objašnjava da solarne baklje stižu do Zemlje za 8 minuta. To predstavlja otkucaje sata za mogući poremećaj magnetnog polja u roku od 18 do 24 sata.
"Ako imamo upozorenje, svaki minut se računa jer satelite možete staviti u bezbedan režim. Možete da isključite transformatore iz mreže da se ne sprže", rekao je Beker.
„Dakle, postoje stvari koje možete da uradite da biste ublažili problem. A onda, dugoročno gledano, govorimo i o zaštiti interneta. To je, naravno, ekonomski izazov jer je nešto poput polise osiguranja. Možda vam nikada neće trebati a koštalo bi bilione dolara da se sistem zaista ojača."
On je rekao da većina velikih korporacija u ovom trenutku nema ekonomsku računicu da velika sredstva uloži u ojačavanje svog sistema, prenosi Foks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala