Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za KiM: Uklanjanje spomenika pokušaj zatiranja srpskog postojanja na KiM

CC0 / Vikipedija / Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu
Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji i brutalnog prekrajanja istorije.
O ovom anticivilizacijskom činu Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila je misiju OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta, a u saradnji sa našom Eparhijom Raško-prizrenskom iskoristićemo sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto i na tome radimo još od prvog dana, kada se ovaj vandalski čin dogodio.
Kako se navodi posebno zabrinjava činjenica da je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa.
„Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je jedno sigurno - da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije niko, nikada neće moći da izbriše, jer je naša obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu.
Fotografija srpskih ratnika koji nose svog ranjenog druga izložena na ponou ambijentalne učionice Memorijala na brdu Vranovac - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
SRBIJA
Eparhija: Duboko smo zabrinuti, niko nas nije konsultovao o izmeštanju spomenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala