- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi pronašli skelet sa misterioznim metalnim dodatkom /foto/

© Foto : Pexels/Photo by Ceejay Talam Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Tim arheologa napravio je značajno otkriće u srcu Nemačke - pronašli su ljudski skelet sa drevnom metalnom protezom za ruku, koja verovatno datira skoro 600 godina.
Koristeći tehnike datiranja ugljenikom, stručnjaci su procenili da je čovek star između 30 i 50 godina, a da je umro između 1450. i 1620. godine, prema podacima bavarske Državne kancelarije za očuvanje spomenika.
Napravljena od gvožđa, proteza je zamenila četiri nedostajuća prsta, ostavljajući arheologe zapanjenim.
Čak i za iskusne arheologe ovo je bilo posebno otkriće, objasnili su u saopštenju bavarske Državne kancelarije za očuvanje spomenika, uz napomenu da su prsti očigledno bili amputirani. Okolnosti gubitka prstiju i praktična upotreba proteze ostaju obavijeni velom misterije.
Valter Irlinger, šef konzervatorskog odeljenja pri kancelarije za očuvanje spomenika, osvetlio je strukturu proteze.
„Šuplja proteza na levoj ruci zamenila je četiri prsta. Kažiprst, srednji, domali i mali prst su individualno oblikovani od lima i nepokretni su“, objasnio je on.
Unutar proteze, arheolozi su otkrili materijal nalik gazi, što ukazuje na potencijalnu amortizaciju ruke korisnika. Iskopavanje je obavljeno u blizini crkve u Frajzingu, u blizini Minhena, gde je tim otkrio pomenuti skelet, preneo je Biznis insajder.
Novo otkriće doprinos je kolekciji od otprilike 50 sličnih proteza otkrivenih u srednjoj Evropi od kasnog srednjeg veka do ranog modernog perioda. Naime, bavarska kancelarija za očuvanje spomenika pominje nemačkog viteza iz 16. veka Geca fon Berlihingena, koji je posle gubitka ruke u borbi nosio naprednu, mobilnu i tehnički izuzetno složenu protezu.
Istorija regiona, obeležena vojnim sukobima kao što je Tridesetogodišnji rat od 1618. do 1648. godine, verovatno je doprinela povećanju amputacija i potražnji za protezama.
Dok drevna metalna ruka izaziva ogromnu pažnju istoričara, ona se zapravo pridružuje drugim izuzetnim protetičkim otkrićima širom sveta, uključujući nožni prst star 2.600 do 3.400 godina pronađen u Egiptu i protetsku nogu koja datira oko 300. godine pre nove ere u Italiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala