- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sve više kupovine za keš, čekovi se sve manje upotrebljavaju

CC0 / Pixnio/Drazen Nesic / Dinari – ilustracija
Dinari – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Građani još nisu odstali od kupovine čekovima na odloženo, ali se njegova upotreba smanjuje iz godine u godinu, dok korišćenje kartica beleži rast
Prema podacima Narodne banke Srbije u prvih šest meseci ove godine realizovano je 3,3 miliona čekova, čija je ukupna vrednost iznosila oko 15,4 milijarde dinara. Od tog broja 99,91 odsto činila su plaćanja robe i usluga, dok je ostatak predstavljao transakcije podizanja gotovog novca.
„U poslednjih pet godina godina primetno je smanjenje njihove upotrebe. Tako je, na primer, ukupan broj realizovanih čekova u 2022. manji za 21 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je njihova vrednost u istom periodu niža za 18 procenata.“, kažu za Novosti u NBS.
U Centralnoj banci navode da je važan motiv za korišćenje čekova to što trgovci omogućavaju odloženo plaćanje. Ipak, kako dodaju, poslednjih godina su implementirani i savremeniji instrumenti.
Prema rečima Predraga Manojlovića iz poznatog trgovinskog lanca tehničke robe, učešće čekova u ukupnom prometu u njihovim prodajnim objektima, u odnosu na period pre korone, duplo je manje.
„Supstitut za to su kartice koje daju mogućnost kupovine na rate, a koje izdaju neke od najvećih banaka. Suštinski, kupac dobija isto, a korišćenje je jednostavnije“, kaže Manojlović.

Najviše se kupuje za keš

Kako navodi Milica Popović iz jednog poznatog trgovinskog lanca robe široke potrošnje, čekovi imaju najniže, ali stabilno učešće u sredstvima plaćanja. Kartice se više koriste, a dominantno se kupuje za keš.

„Naša analiza pokazuje da čekovi održavaju nepromenjen procenat tokom godina, dok istovremeno beležimo porast korišćenja platnih kartica. Preovlađujući trend i dalje ostaje plaćanje gotovinom pri kupovini robe“, kaže Popovićeva, prenosi portal Kamatica.

Limit, odnosno maksimalan iznos koji se može upisati po jednom čeku, 5.000 dinara, nije se menjao gotovo 16 godina, odnosno od 1. januara 2008, a usaglašen je na nivou Udruženja banaka Srbije. U suštini, trgovcima bi odgovaralo da čekovi izađu iz upotrebe, zato što oni finansiraju to odloženo plaćanje. Osim toga, kako imaju rokove dospeća tokom cele godine, to im predstavlja veliki papirološki posao.
Narodna Banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
EKONOMIJA
NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,50 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala