- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Neviđen poduhvat do sada: Svi napadi na Srbe na jednoj karti

© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan DačićDačićeva jedinstvena izložba u Zavičajnom muzeju Parćina
Dačićeva jedinstvena izložba u Zavičajnom muzeju Parćina - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Etnički napadi na Srbe u vreme vlasti Aljbina Kurtija ušli su u dramatičnu fazu. Da bi bilo jasno kroz šta Srbi na Kosovu i Metohiji prolaze, sačinjena je posebna karta na kojoj se vide napadi prijavljeni do tragičnog događaja na severu, kada su trojica lokalnih Srba i jedan policajac tzv. Kosova izgubili živote. Autor je kartograf Dušan Dačić.
Najpoznatiji i najprecizniji kartograf u regionu izdvaja se po tome što reaguje na aktuelni politički trenutak, ali podseća i na one koji se nisu dogodili davno, a izmenili su naše živote.
Dušan Dačić nedavno je na karti predstavio i nestanak, etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj. Prikazao je koliko ih je bilo na popisu u SFRJ iz 1991. godine i prema popisu iz 2001. godine, prvom posleratnom, u samostalnoj Hrvatskoj.
Neobičnim hobijem - katrografijom počeo je da se bavi u želji da što bolje shvati srpsku istoriju. Međutim, njegova veština predstavljanja podataka na karti odavno je prevazišla zabavu.
Njegove karte imaju hiljade poštovalaca na internetu, izrađuje ih i po porudžbini, a sada su se po prvi put našle i u jednom izložbenom prostoru, u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.
"Izložene karte specifične su po tome što ne predstavljaju samo ratnu kartografiju, ona je vezana za promene kroz oružane sukobe i promene granica od Prvog srpskog ustanka pa do Velikog rata i stvaranja prve Jugoslavije. Na mojim kartama su i jednostavne i životne teme, demografija, pismenost", kaže Dačić, koji je po struci diplomirani pravnik.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan DačićEtnički motivisani napadi na Srbe - Dačić beleži i 137 slučajeva policijske brutalnosti
Etnički motivisani napadi na Srbe - Dačić beleži i 137 slučajeva policijske brutalnosti - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Etnički motivisani napadi na Srbe - Dačić beleži i 137 slučajeva policijske brutalnosti

Novih 40 predstava istorije

Predstavio je 40 karata koje do sada nije objavio, a sastavio ih je istraživajući popise stanovništva, od prvog u Kneževini Srbiji iz 1834. do poslednjeg pred Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji iz 1931. godine.
"Na žalost, zbog rata, nije sproveden popis 1941. godine, pa sam se morao oslanjati na podatke od decenije pre. Izložba obuhvata, uz popise i administrativne podele, i proširenje države bez ulaženja u ratne sukobe. Od pismenosti, gustine naseljenosti i veličina gradova do rasprostranjenosti srpskih slava i ornamenata na narodnim nošnjama", objašnjava autor.
Javnosti je pre svega poznat kao urednik Fejsbuk stranice "Kartografija", sa više od 40 hiljada pratilaca. To je najpopularnija stranica koja se bavi ovakvom temom u ovom delu Evrope.
"Karte nisu umetnost, one su vešitina predstavljanja podataka. To mogu približiti kroz primer Gernike. Mi od Pikasa ne tražimo činjenične podatke iz remek dela koji prikazuje bombardovanje tog grada u Španskom građanskom ratu, već umetnikovo iskustvo i doživljaj. Ne nazivaju Rusi slučajno umetnost "iskustvo". Kroz karte se ne traži moje viđenje nekog fenomena ili podatak, već isključivo činjenice, brojke predstavnjene u vizualnoj komunikaciji", naglašava autor izložbe u Zavičajnom muzeju u njegovom rodnom gradu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan DačićVaroši sa više od hiljadu stanovnika u Kneževini Srbiji
Varoši sa više od hiljadu stanovnika u Kneževini Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Varoši sa više od hiljadu stanovnika u Kneževini Srbiji

Nemoguće bez prav(n)og obrazovanja

Sa samo 27 godina naš sagovornik je, uz ogroman rad na predstavljanju važnog perioda moderne srpske države, i pred okončanjem master studija na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Kaže da bi sve bilo nemoguće bez velike ljubavi i pasije koju gaji prema struci, jednako kao prema hobiju.
Karte Dušana Dačića oduševljavaju i stručnu javnost. U Rusiji, gde se kartografija izučava najozbiljnije u Evropi, oduševljeni su njegovim radom.
Upitan, da li planira da se i stručno, zvanično usavrši u ovom domenu, kaže da ostavlja mogućnost daljeg školovanja u inostranstvu, kako bi unapredio kartografski rad, ali su mu aktuelni planovi usmereni kao osnovnoj struci.
"Trenutno sam orijentisan na završavanje master rada na temu intelektualne svojine, tako da sam i pravo na neki način indirektno povezao sa hobijem koji obuhvata i autorsko pravo, žigove", kaže Dačić.
Galerijski prostor Paraćinskog zavičajnog muzeja sa radovima Dušana Dačića otvoren je za posetioce do kraja novembra.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan DačićDačić sa posetiocima izložbe "Slučaj Sarajevo" koja je otvorena na Ekonomskom fakultetu na Palama, do kraja novembra
Izložba karata Slučaj Sarajevo otvorena je na Ekonomskom fakultetu na Palama, do kraja novembra - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Dačić sa posetiocima izložbe "Slučaj Sarajevo" koja je otvorena na Ekonomskom fakultetu na Palama, do kraja novembra
Na Ekonomskom fakultetu na Palama, takođe do kraja meseca, traje njegova izložba, "Slučaj Sarajevo”, predstavio je demografske i administrativne promene u tom gradu u proteklih pola veka, sa posebnim osvrtom na devedesete godine.
Prvu ovakvu izložbu u Republici Srpskoj organizovali su Udruženje Mreža nevladinih organizacija Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Mladi autor veliku popularnost sa svojim jedinstvenim hobijem stekao je i duhovitošću koja prati njegov rad, ali i mimovima, koji su takođe njegov način komunikacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala