- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Slavica Đukić Dejanović: Zašto je srpska nacija u zebnji /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Slavica Đukić Dejanović
Maša Radović i Slavica Đukić Dejanović - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Gostujući u emisiji „Maša i...“ neuropsihijatar, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović otkrila je u kakvom emotivnom stanju se trenutno nalazi planeta, odakle treba da crpimo motiv da bismo bili srećan narod, ali i kako se vrtoglavi razvoj tehnologije odražava na naše psihičko zdravlje.
„U stanju smo velike neizvesnosti. A neizvesnosti je kod senzitivnih osoba skopčana sa osećanjem vrlo osnovanog straha i nesigurnosti. Od korone preko naše nacionalne majske tragedije u školi i u Mladenovcu, do svih ovih zbivanja najpre u Ukrajini, a onda Bliski istok i sve ono što tek može da se desi i čega se svi plašimo je nekako prisutno u svesti svakog prosečnog čoveka koji dođe do informacija. Praktično nema onih koji time nisu ispunjeni. Kolektivna osećanja zebnje daju rezultantu koja je mnogo veća nego običan zbir zato što lična nezadovoljstva koja nisu sadržana u razlozima ovih opštih nezadovoljstava nosimo svi mi i kada se sve to sabere, onda zaista možemo reći da je nacija u zebnji, naša i da je svet u velikoj neizvesnosti sa strahom“, objašnjava naša sagovornica.
Slavica Đukić Dejanović ocenila je da su ljudi danas prilično otuđeni i izolovani bez obzira na to što imamo mnogo informacija o tome šta se oko nas događa.
„Svaki pojedinac je usamljeniji nego što su bile naše bake i deke. Izgubio se ritual pijenja kafa, izmena razgovora, izmena misli, protok emocija jednih na druge i onda smo prepušteni mašinama koje nas nekako lako uvuku u sebe svojim informacijama, svojim ponudama koje su često sračunate na zarade, na najrazličitije načine. Onog momenta kad kažemo – moderne tehnologije su nam mnogo dale i zaista jesu, jer zahvaljujući njima pre svega mi smo vrlo informisani - moramo znati da svako dobro ima, nažalost, i bar ono zrnce zla koje nikako ne sme narasti. Internet zavisnost postaje jedna realnost i to, nažalost, predstavnika mlade generacije. Tako da moramo malo više raditi na onom što je posledica modernih tehnologija, a ono što je pozitivno – koristiti“, zaključila je Ministarka.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala