- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letnji vašar i srpske pesme uz kotlić pasulja: Kako izgleda „Mala Srbija“ u Rusiji /foto/

© Foto : Ustupio Sputnjiku Fjodor StrojevEtno selo "Mala Srbija" u Rusiji
Etno selo Mala Srbija u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Na samo sto kilometara od Moskve odnedavno postoji "Mala Srbija", etno selo koje građanima Rusije želi da približi srpsku tradiciju i način života. Usred ruske ravnice napravili smo „srpsku kuću“ gde se gosti druže pevajući srpske pesme uz kotlić pasulja, opisuje atmosferu u ovom turističkom centru njegov vlasnik Fjodor Strojev.
„Mala Srbija“ nije samo ekološko odmaralište, već i srpsko etno-selo koje se nalazi u šumi, u Vladimirskoj oblasti, a otvoreno je u januaru ove godine. Strojev u razgovoru za Sputnjik ističe da njegov centar nalazi u netaknutoj prirodi Vladimirskog kraja.
„Mesto gde se nalazi 'Mala Srbija' jedno je od ekološki najprihvatljivijih u Vladimirskom kraju. Ovde gotovo da nema industrije. Izgrađena je jedna velika srpska kuća u kojoj se gosti okupljaju i još tri montažne koje se zovu 'Beograd', 'Novi Sad' i 'Janšino' (po mestu u kom se nalazi kamp). Osim toga, tu se nalaze i sauna, letnji bioskop, zona za roštiljanje i scena za događaje na kojoj se periodično održavaju razne manifestacije kao što su vašari na kojima lokalne zanatlije predstavljaju svoje proizvode. Ovi događaji imaju specifičnu atmosferu i omogućavaju gostima da osete autentično srpsko iskustvo“, priča Strojev.
© Foto : Ustupio Sputnjiku Fjodor Strojev„Mala Srbija“ - ekološko odmaralište i srpsko etno-selo nalazi se u netaknutoj prirodi Vladimirskog kraja.
„Mala Srbija“ - ekološko odmaralište i srpsko etno-selo nalazi se u netaknutoj prirodi Vladimirskog kraja.

 - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
„Mala Srbija“ - ekološko odmaralište i srpsko etno-selo nalazi se u netaknutoj prirodi Vladimirskog kraja.
Otkad je etno-selo otvoreno, kako kaže, ispostavilo se da u okolini ima mnogo malih zanatlija za koje ni meštani nisu znali.
„Letos smo organizovali žetvu i tada je došlo desetak zanatlija iz okolnih mesta koji su izložili svoje proizvode. Rekli su da je ovo najbolji vašar koji je ikada održan. Takođe, s vremena na vreme organizujemo razne manifestacije. Imamo letnji bioskop i zimsku scenu, periodično nam dolaze gosti, organizujemo koncerte i predstave“, nabraja Strojev.
© Foto : Ustupio Sputnjiku Fjodor StrojevU okviru etno sela "Mala Srbija" su i sauna, letnji bioskop, zona za roštiljanje i scena za razne manifestacije.
U okviru etno sela Mala Srbija su i sauna, letnji bioskop, zona za roštiljanje i scena za  razne manifestacije. - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
U okviru etno sela "Mala Srbija" su i sauna, letnji bioskop, zona za roštiljanje i scena za razne manifestacije.

Ništa bez pasulja

Etno-selo ima generator za struju, a nedostatak interneta i mobilne mreže omogućava gostima da uživaju u prirodi i odmore se od digitalnog prostora. Glavna kuća predstavlja mesto u kom se gosti druže pevajući srpske pesme oko kamina, dok se u bašti nalaz kotlić tronožac za pravljenje pravog domaćeg pasulja.
„Kada kuvamo srpsku tradicionalnu hranu, to nije brza hrana, već ona koja se kuva u srpskim porodicama. Pa ovo ne možete da probate u Rusiji, a ni u Srbiji, ako ne živite na selu“, priča uz osmeh Strojev.
© Foto : Ustupio Sputnjiku Fjodor StrojevU bašti se nalazi kotlić tronožac za pravljenje pravog domaćeg pasulja.
U bašti se nalazi kotlić tronožac za pravljenje pravog domaćeg pasulja. - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
U bašti se nalazi kotlić tronožac za pravljenje pravog domaćeg pasulja.

Srbija mu prirasla srcu

Objašnjavajući otkud interesovanje za Srbiju, vlasnik etno-sela kaže da je svojevremeno živeo u Srbiji, išao tamo u vrtić, jer mu je otac bio novinar koji je radio u Jugoslaviji. Kako dodaje, baš zbog ovih lepih iskustava želeo je da napravi rusko selo u Srbiji, međutim, počela je pandemija i nije bio u mogućnosti da putuje u Srbiju. Umesto toga odlučio da napravi etno-selo u Rusiji koje ima atmosferu Srbije i u koje ljudi mogu da dođu i sa svojim šatorima ili kamp-kućicama.
© Foto : Ustupio Sputnjiku Fjodor Strojev"Mala Srbija", etno selo koje građanima Rusije želi da približi srpsku tradiciju i način života.
Mala Srbija, etno selo koje građanima Rusije želi da približi srpsku tradiciju i način života. - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
"Mala Srbija", etno selo koje građanima Rusije želi da približi srpsku tradiciju i način života.
„Četiri godine sam živeo na Balkanu. Srbija mi je jako prirasla srcu. U suštini svi moji prijatelji Srbi me zovu ruski Srbin. Ja zapravo i izgledam kao Srbin. Kada smo bili u Srbiji shvatili smo da se Srbi interesuju za rusku kulturu i istoriju i hteli smo da otvorimo rusko selo u Srbiji - imamo prijatelja koji tamo ima četiri kuće na selu i dao nam ih je da bismo napravili „rusko selo“. Međutim, virus nam je poremetio planove pa smo odlučili da ako ne možemo da dođemo u Srbiju, onda će Srbija biti ovde, u Rusiji“, ističe Fjodor Strojev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala