- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Više od 2000 zemljotresa na Islandu, naređena evakuacija zbog opasnosti od erupcije vulkana

© Foto : Youtube/RÚV/PrintscreenErupcija vulkana Rejkjanes na Islandu, u blizini Rejkjavika
Erupcija vulkana Rejkjanes na Islandu, u blizini Rejkjavika - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
Vlasti Islanda proglasile su vanredno stanje nakon serije snažnih zemljotresa koji su pogodili jugozapadno poluostrvo Rejkjanes ukazujući na povećanu verovatnoću vulkanske erupcije u regionu.
„Načelnik policije proglasio je vanredno stanje za civilnu odbranu zbog intenzivne aktivnosti zemljotresa severno od Grindavika“, saopštilo je Odeljenje civilne zaštite i uprave za vanredne situacije, prenosi Gardijan.
Policijski zvaničnici pozvali su stanovnike priobalnog grada Grindavika na evakuaciju.
U saopštenjima od petka, islandska Agencija za civilnu zaštitu rekla je da bi tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavika. Ali od petka uveče, islandske vlasti su saopštile da je nemoguće reći da li bi i gde bi magma mogla da izbije na površinu.
„Zemljotresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj niz događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvek nema znakova da se magma približava površini. Njen napredak se pomno prati“, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.
Prema podacima islandske meteorološke službe, u 24 sata između srede i četvrtka zabeleženo je oko 1.400 zemljotresa, a još 800 do 14 sati u petak. Vlasti su u četvrtak zatvorile obližnju Plavu lagunu zbog pojačane seizmičke aktivnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala