- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruski PVO oborila ukrajinski MiG-29 na području Zaporožja, ukrajinske snage 36 puta gađale DNR

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruska vojska napreduje na svim delovima fronta, na donjeckom pravcu ukrajinske snage pretrpele velike gubitke. Donjeck i dalje pod udarom ukrajinskih projektila. Iz Brisela saopšteno da je više od 30.000 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru misije EU.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:41 11.11.2023
22:26 11.11.2023
Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata 36 puta gađala područje DNR, ispalivši 126 projektika, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.
20:57 11.11.2023
Predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog će skloniti s vlasti da bi moglo da se nađe neko rešenje za sukob, procenjuje Oleg Soskin, nekadašnji savetnik Leonida Kučme.
„Zelenski nije to u stanju da pregovara. Potrebno je da se neutrališe vrh države i onda će doći oni koji će postići dogovor o nekom privremenom miru“, naveo je on i dodao da ta ideja o smeni vlasti kako bi se postigao prekid vatre postaje preovlađujući trend u Evropi.
17:15 11.11.2023
Vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini za narednu godinu, piše „Bild“.
„Nemačka udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini za sledeću godinu. Umesto četiri milijarde evra sada je osam milijardi. O tome je ovoh dana postignut dogovor u vladajućoj koaliciji“, piše „Bild“ pozivajući se na saznanja u nemačkom Ministarstvu odbrane.
17:09 11.11.2023
Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck i Gorlovku, ispaljeno je 19 projektila, od toga sedam sa kasetnom municijom, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima ukrajinskih snaga.
16:08 11.11.2023
Crvena boja će se ubuduće dodavati u dizel-gorivo koje koristi ukrajinska vojska kako bi se izborili sa preprodajom i mešanjem goriva. Zelena boja će se dodavati u benzin, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.
Prema planu, isporuke takvog goriva treba da počnu sledeće nedelje, a vojska bi trebalo da ga dobije krajem meseca.
14:13 11.11.2023
Bivši lider NATO-a: Ukrajina može u Alijansu bez izgubljenih teritorija
Bivši generalni sekretar NATO-a Andrers Fog Rasmusen predložio je da Ukrajina bude primljena u tu alijansu bez izgubljenih teritorija, piše „Gardijan“.
„Došlo je vreme da se napravi odlučujući korak i da se Ukrajina pozove u NATO. Potrebna nam je nova arhitektura evropske bezbednosti, u kojoj će Ukrajina biti u samom srcu NATO-a“, izjavio je Rasmusen.
Prema njegovim rečima, pitanje o članstvu Ukrajine ne treba odlagati tokom sledeće godine.
Rasmusen smatra da bi isključivanje teritorija koje kontroliše Rusija iz NATO-a smanjilo rizik od sukoba s Moskvom, ali da stupanje Ukrajine u Alijnsu ne podrazumeva zamrzavanje borbenih dejstava.
13:44 11.11.2023
„Gardijan“: Kijev strahuje od još jačih ruskih utvrđenja
Ukrajinsko vojno rukovodstvo strahuje od toga da će Rusija u zoni izvođenja specijalne vojne operacije izgraditi utvrđenja koja će biti još nepristupačnija od dosadašnjih, piše „Gardijan“.
„Sistem daljinskog postavljanja mina, na bazi teretnjaka 'zemljedelije', može da postavi mine na površini fudbalskog terena mnogo brže nego što su ukrajinski demineri kadri da ih udalje. Postoji strah da će vremenom Rusija stvoriti sistem dubokih fortifikacija izvan granica svojih postojećih utvrđenih položaja“, navodi britanski list.
„Gardijan“, takođe, napominje da je trenutna situacija na frontu veoma dinamična, iako je glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni u svom tekstu za „Ekonomist“ napisao da je ona „zapala u ćorsokak“.
Kako navodi list, Rusi uspešno napadaju položaje ukrajinskih snaga, opkoljavajući ih na pojedinim deonicama.
13:34 11.11.2023
Kijev preti napadima na rusku energetsku infrastrukturu
Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da bi Kijev mogao da napadne rusku energetsku infrastukturu, ukoliko Rusija pojača napade na ukrajinsku energetsku mrežu tokom zime, piše list „Politiko“.
List navodi da je Galuščenko naglasio da nije vojno lice i da nije razmatrao mogućnost napada na rusku energetsku infrastrukturu s američkim činovnicima.
13:01 11.11.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: Ukrajina ne može da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti; Moskva: EU priznala pobedu Rusije?
12:19 11.11.2023
Ministarstvo odbrane Rusije: Oboren ukrajinski MiG-29 iznad Zaporožja
Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili ukrajinski MiG-29 na području grada Zaporožja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Na području naselja Devički u Kijevskoj oblasti pogođeno je skladište municije 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Kijev je tokom proteklog dana izgubio više od 630 vojnika na svim pravcima, a najveće gubitke ukrajinske snage su pretrpele na donjeckom pravcu, gde je ubijeno ili ranjeno do 305 vojnika.
Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska je pretrpela poraz kod Rabotina. Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva, a na donjeckom pravcu tri ukrajinska napada.
NA južnodonjeckom pravcu su uništeni ukrajinski sistemi M119 „paladin“ i haubica M777 američke proizvodnje, kao i sistem FH70 britanske proizvodnje.
11:15 11.11.2023
Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini
Vazdušna opasnost je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
11:14 11.11.2023
U DNR ismejali navode Kijeva da nije ni započinjao kontraofanzivu
Savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin ismejao je saopštenja u ukrajinskim medijima o tome da je „kontraofanziva“ Kijeva navodno bila samo psihološka specijalna operacija. Gagin je istakao su deo specijalne psihološke operacije bila samo obećanja Zapada da će Ukrajinu primiti u NATO i EU.
„Zvanični Kijev je počeo da širi u medijima informacije o tome da, navodno, nije bilo nikakve kontraofanzive, i da je to bila entuzijastična operacija psiholoških specijalnih službi Ukrajine. Pa da: lažna zemlja, lažna kontraofanziva, lažni klovn predsednik. Sve je lažno. Stvarne su samo stotine hiljada grobova Ukrajinaca i njihovih porodica. A pravom operacijom psihološkog karaktera mogu se nazvati obećanja o prijemu Ukrajine u NATO i Evropsku uniju“, rekao je Gagin.
10:32 11.11.2023
Nemački mediji: Rusija znatno poboljšala svoje dronove
Rusija je tokom specijalne vojne operacije poboljšala proizvodnju bespilotnih letelica i podigla je na novi nivo, navodi novinar Kristof Vaner u reportaži za nemački televizijski kanal „Velt“.
„Uspeli su da poboljšaju proizvodnju i da usavrše dronove“, naglašava novinar.
Među najefikasnijim bespilotnim letelicama koje Rusija koristi na frontu novinar izdvaja dronove „lancet“.
Vaner je dodao da je osobenost „lanceta“ to što on deluje po komandi operatera koji utvrđuje oblast njegovog kretanja, ali dron pritom sam bira cilj.
09:56 11.11.2023
Snažne eksplozije u Kijevu
Snažne eksplozije odjeknule su u Kijevu, na levoj obali Dnjepra, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
„Jake eksplozije odjeknule su na levoj obali Kijeva. Prema pravim informacijama, aktivirane su snage protivvazduhoplovne odbrane. Vazdušna opasnost je u toku“, napisao je Kličko na Telegramu.
09:17 11.11.2023
Mediji: Argumenti Zelenskog za odlaganje izbora - besmisleni
Argumenti predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za odlaganje izbora 2024. godine u toj zemlji nemaju nikakvog smisla, ocenjuje Foks Njuz.
„Iskreno rečeno, svi argumenti su besmislica. Iako su mnogi Ukrajinci pobegli u Evropsku uniju, nema nijednog razloga zbog kojeg ne bi mogli da glasaju u ukrajinskim ambasadama ili konzulatima u zemljama u koje su prešli“, navode novinari Foks njuza.
Televizijski kanal dodaje da ni nedostatak novca za održavanje izbora nije valjan argument, jer su saveznici Ukrajine toj zemlji dodelile ogromna sredstva.
„Verovatno vlada strahuje da bi situacija mogla da se okrene protiv nje“, zaključuju novinari Foks njuza.
08:23 11.11.2023
U Brjanskoj oblasti oborena četiri ukrajinska drona
Četiri bespilotne letelice avionskog tipa uništene su iznad Starobudskog okruga u Brjanskoj oblasti, žrtava i materijalne štete nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.
07:50 11.11.2023
Oboreni ukrajinski dronovi iznad Smolenske i Moskovske oblasti Rusije
Ruski PVO sistemi presreli su dva ukrajinska drona u Smolenskoj i Moskovskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Na mestu pada bespilotne letelice u Smolenskoj oblasti niko nije povređen, saopštio je lider tog regiona Vasilij Anohin. Nešto kasnije je potvrđeno da nema žrtava, niti materijalne štete ni u Kolomni u Moskovskoj oblasti.
Ukrajinska vojska redovno napada ruske regione bespilotnim letelicama. Na udaru su uglavnom pogranične teritorije: Brjanska, Belgorodska i Kurska oblast, kao i Krim i Centralna Rusija.
07:47 11.11.2023
Ruska vojska odbila šest ukrajinskih napada na donjeckom pravcu
Oružane snage Ukrajine izgubile su 185 vojnika tokom šest neuspešnih napada na donjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.
„Na Donjeckom pravcu odredi Južne vojne grupacije su uz podršku avijacije i artiljerije uspešno odbili šest napada jurišnih odreda ukrajinske vojske. Protivnik je pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu i tehnici na području naselja Razdolovka, Nikolajevka i Kleščejevka“, rekao je Astafjev.
Artiljerija Južne vojne grupacije pogodila je ukrajinski punkt za upravljanje bespilotnim letelicama na području Novomihajlovke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala