- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Irana: Amerika je praktično stupila u rat u korist Izraela

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Ebrahim Raisi
Predsednik Irana Ebrahim Raisi - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
Gaza je postala najveći zatvor na svetu usled blokade kojoj je podvrgnuta, a milioni demonstranata širom sveta potvrđuju da je zaštita Palestine „odraz narodne savesti“, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi.
„Želimo da donesemo istorijsko i odlučno rešenje za ono što se događa na palestinskoj teritoriji. Danas se sastajemo u ime islamske nacije, kako bismo pomogli palestinskom narodu. Organizacija za islamsku saradnju je dužna da igra ispravnu ulogu, koja ovaploćuje smisao jedinstva i harmonije“, rekao je Reisi na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze.
On je optužio SAD da omogućavaju Izraelu da nastavi da ubija civile i da bombarduje bolnice, 1ističući da je Amerika „praktično stupila u rat u korist Izraela“ kojem svakodnevno šalje velike partije naoružanja.
Reisi je naglasio da su islamske zemlje dužne da naoružaju palestinski narod, te da je jedino trajno rešenje „stvaranje palestinske države od mora do reke“.
Predsednik Irana je, takođe, tražio da se formira međunarodni sud za „cioniste i Amerikance, koji su umešani u ubistva u Pojasu Gaze“.
„Nadam se da će naš današnji sastanak dovesti do usvajanja rešenja u korist palestinskog naroda, a da će najvažniji korak danas biti prekid vatre“, istakao je Reisi.
Skup Podrške Palestini u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
SVET
UŽIVO Širom sveta skupovi podrške Palestini, islamsko-arapski svet osuđuje Izrael
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala