- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Od čega se pravi pesma? | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo kako i od taloga od kafe nastaje poezija i zašto je karikatura u Iranu i Kini pisana istim jezikom kao u Srbiji
Od čega se pravi pesma i mogu li talog od kafe i zabeleženi matični brojevi na starom papiru postati poezija, kako se u sudbini drveća može čitati sudbina čoveka i celih naroda, zašto se, kad nema pesme „cvili u snu“ - pitamo Dragana Lakićevića, autora nedavno objavljene zbirke stihova „Plačem u tami“
Kako izgleda felinijevska radosna tuga na crnogorski način – saznajemo od reditelja predstave „To kad uvati ne pušta“ Milana Karadžića, glumice Nele Mihailović i upravnika Zvezdara teatra na čijoj sceni je premijerno izvedena – Dušana Kovačevića.
Zašto je uveren da su Srbi daleko od problema koje su imali s kraja 20. veka, sa kakvim osećanjem sveta piše o pariskim slikama u novoj knjizi – ekskluzivno za Sputnjik govori francuski pisac i osvedočeni prijatelj Srbije – Patrik Beson.
Da li je karikatura umetnost sa najmanje predrasuda i predubeđenja, šta je zajedničko autorima iz Irana, Kine, Srbije, Saudijske Arabije - za „Orbitu kulture“ otkriva ovogodišnji dobitnik Zlatnog Pjera – karikaturista, ilustrator, dugogodišnji profesor FPU – Jugoslav Vlahović.
O nedavno objaljenoj knjizi „Kupljeni novinari“ nemačkog novinara i pisca Uda Ulfkotea – čiji je podnaslov „Kako političari, tajne službe i visoke finansije upravljaju nemačkim masovnim medijima“ razgovaramo sa sociologom i jednim od urednika knjige Slobodanom Reljićem.
A ko je bio Milutin Dedić, slikar i putopisac, čuvar tradicije i kulture, ali i boem i jedno od najmarkantnijih lica Beograda čije su slike i knjiga „Zapisi s predumišljajem“ predstavljeni u Galeriji RTS - za Sputnjik otkriva Dedićev dugogodišnji prijatelj, enolog Slobodan Jović.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 10.11.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala