- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik čestitao srpskom narodu Dan primirja u Prvom svetskom ratu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas srpskom narodu Dan primirja u Prvom svetskom ratu ističući da je to praznik junaštva u slavu srpske vojske koja je svojim junaštvom i hrabrošću ostvarila vekovni san o oslobođenju.
Dodik je podsetio da je srpski narod u Velikom ratu izgubio značajan deo svoje populacije, od čega je bilo 35 odsto muškaraca, prenosi Srna.
„Naši preci su izvojevali veliku pobedu, na šta treba da budemo ponosni, ali su nam ostavili i večni zavet da pamtimo njihovu žrtvu i čuvamo srpski narod i našu slobodu“, istakao je Dodik.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.
Kao motiv za amblem tog praznika izabran je cvet Natalijine ramonde, ili cvet feniks koji se nosi na reveru na Dan primirja, kao simbol vaskrsa Srbije koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspešno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.
Na Sokocu će biti položeni venci na Spomenik solunskom borcu na kojem su upisana 363 imena doborovoljaca sa područja sokolačke opštine.
Polaganje venaca u sklopu obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
SRBIJA
Obeležavanje Dana primirja: Položeni venci kod Spomen- kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala