- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova upozorila: Zbog nemara Kijeva, situacija sa skladištenjem radioaktivnog otpada užasna

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Situacija sa skladištenjem opasnog radioaktivnog otpada u Ukrajini poprima užasan karakter, postoji rizik da ovakav otpad dospe iz Pridnjeprovskog hemijskog kombinata u Dnjepar i podzemne vode zbog nedostatka potrebnih finansijskih sredstava iz Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Diplomata je napomenula da otpad koji nastaje preradom otpada rude uranijuma u ​​Pridnjeprovskom hemijskom kombinatu koji se nalazi u gradu Kamensko (bivši Dnjeproderžinsk) predstavlja značajan i opasan izvor zagađenja životne sredine.
Ona je takođe naglasila da postoji velika verovatnoća da „oko 12 miliona tona radioaktivnog otpada uđe u Dnjepar i podzemne vode zbog moguće erozije brane jednog od skladišta koje se nalazi 800 metara od reke i njene pritoke Konopljanke“.
„Na osnovu naših informacija, Kijev ne izdvaja sredstva za ekološku bezbednost objekata Pridnjeprovskog hemijskog kombinata, što na kraju može rezultirati ekološkom katastrofom ne samo na teritoriji zemlje koja je pod kontrolom Kijeva, već i van njenih granica“, istakla je Zaharova.
Pored toga, prema njenim rečima, oko 14 tona radioaktivne prašine godišnje se „proširi okolinom, uključujući i poljoprivredno zemljište“.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ razmatramo da li Zapad pušta niz vodu Vladimira Zelenskog:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala