- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šepurenje „pevaca“ i jasna poruka: „Pustite ih da sanjaju“

© AP Photo / Ian WaltonSon
Son - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Kada je Australijanac grčkog porekla Angelos Postekoglu preuzeo Totenhem mnogi su se pitali ko je, i šta će zapravo moći da ponudi u najjačoj ligi sveta. A onda je u ekspresno kratkom roku usledio pravi BUM – „pevci se uz Mančester siti šepure“ na vrhu Premijer lige posle 11 odigranih kola.
Pao je na „Selhurst parku“ Kristal Palas rezultatom 2:1 i bila je to osma pobeda Totenhema uz dva remija, dok je Korejac Son nastavio da teroriše protivničke mreže i već je postigao osam golova uz jednu asistenciju, da bi u londonskom derbiju usledio poraz sa dva igrača manje na svom terenu od Čelsija - 1:4 (1:1).
Odlazak Harija Kejna, najboljeg strelca i fudbalera prethodnih sezoana, lansirao je u prvi plan zajedništvo, a prva zvezda sada je bez ikakve dileme upravo pomenuti Son. Medison se ispostavio kao pun pogodak, nakon što je u letnjem prelaznom roku stigao iz Lestera koji se preselio u niži rang.
Ali, glavni protagonista ove londonske priče vredne šepurenja „pevaca“ uz rekordnih 26 bodova, nije Son, već Angelos Postekoglu.
Poslednji put kada su osvojili titulu davne 1961. godine imali su osam bodova manje nego sada, pa je jasno da sve navedeno daje nadu navijačima kluba iz severnog londona da mogu do trofeja posle duže od pola veka.
Iskru je zapalio upravo Australijanac grčkog porekla koji je posle pobede u južnom Londonu poručio:
„Pustite navijače da sanjaju. Snovi traju dok vas neko ne probudi, videćemo koliko će trajati. To je bitno za fudbalske navijače, u tome je draž, a mi ćemo nastaviti da radimo i trudićemo se da pobeđujemo jer je ova grupa u prošlosti prilično propatila, a to je nešto što ne mogu da ublažim i da vratim vreme“, rekao je Postekoglu.
Iskusni 58-godišnji stručnjak rođen u Atini koji je tokom igračke karijere bio štoper, menadžerski put počeo je da krči u Melburnu, vodio je kasnije mlade selekcije Australije od 17 i 20 godina.
Dobri rezultati preporučili su ga za prvog trenera brojnih australijaskih klubova, počev od Brizbejn Rora, preko Melburn Viktorija, da bi u periodu od 2013. do 2017. godine vodio „A“ tim Australije.
Nakon toga vodio je japansku Jokohamu, dok je u Evropi debitovao na klupi Seltika gde je proveo dve sezone, pre dolaska u Totenhem.
A onda čudo i renesansa od juna do oktobra i liderska pozicija na tabeli Premijer lige, koju su prepustili Mančester sitiju posle poraza od Čelsija.
Prema pisanju britanskih medija, njegov akcenat je na disciplini i treningu. Drži distancu sa igračima, čak i kada postoji toplina, drži je na odstojanju koje on propisuje. Ima fotografsko pamćenje, nedavno je na klupskom slikanju tražio da se svi članovi osoblja takođe fotografišu sa ostatkom ekipe. Trudi se da nauči imena svih zaposlenih i ne voli da se oslanja na jednog igrača, već forsira timski duh.
Zato je Totenhem tu gde jeste, tu gde odavno bio nije!
Ipak, Postekoglu je čvrsto na zemlji, a njegovi igrači nimalo nisu uzleteli zbog fantastičnih rezultata. To povrđuju i reči Hjung Min Sona posle „trojke“ u južnom Londonu protiv Kristal Palasa – 1:2.
„Nismo kandidati za titulu. Ne, nikako. Dovoljno sam iskusan da to kažem. To je moj odgovor, a ja želim da ostanemo prizemni i skromni kao što jesmo, jer je još rani deo sezone. Želimo da idemo utakmicu po utakmicu, da se borimo za bodove i onda ćemo videti kako će se odvijati stvari i šta će se dešavati. Naporno ćemo raditi, kao i do sata“, rekao je korejski vojnik u redovima Australijanca grčkog porekla.
Totenhem je uspeo da odoli i Arsenalu, koji je uz Mančester siti glavni kandidat za titulu Premijer lige, što dovoljno govori o tome da su „pevci“ ove sezone ozbiljni u nameri da im se ne ponovi prošla sezona, kada su konstantno bili između osme i devete pozicije i na kraju su ostali bez Evrope, što je bio veliki udarac za klub.
Totenhem sa devetoricom nije uspeo da se odbrani pred naletima Čelsija, ali je u londonskom ludilu sa deset golova, od kojih je pet poništeno, mnogima za oko zapala taktika Postekoglua, koji nije naredio strogu defanzivu. Visoko su stajali njegovi fudbaleri. Dok su neki pričali da je to ravno samoubistvu, drugi su pohvalili hrabrost, Angelos Postekoglu je povodom toga rekao.
„Jednostavno, to smo mi. To smo mi i bićemo takvi dokle god sam ja ovde. Čak i da ostanemo sa petoricom na terenu, pokušaćemo isto“, rekao je Postekoglu, čiji je tim prilikom napuštanja terena, uprkos porazu rezultatom 4:1 dobio ovacije punog stadiona.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Zvezda - Lajpcig - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SPORT
Zvezda izgubila identitet – bačeni milioni i očajnički pokušaj sa „ranjenim detetom“
Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SPORT
„Građanin“ više uradio za Zvezdu od Zvezde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala