- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Roman Nine Savčić „Vlasnik svega našeg” objavljen na ruskom jeziku

© Foto : Sputnjiku ustupio ArhipelagKnjiga "Vlasnik svega našeg" Nine Savčić na ruskom jeziku
Knjiga Vlasnik svega našeg Nine Savčić na ruskom jeziku - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Roman Nine Savčić „Vlasnik svega našeg” objavljen je na ruskom jeziku u izdanju izdavačke kuće „Aleteja“ iz Sankt Peterburga i „Fiks fokusa“, u prevodu Sofije Alempijević.
Za roman „Vlasnik svega našeg“ Nina Savčić je dobila Nagradu „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini.
Junakinja romana, koji je objavljen u izdanju „Arhipelaga“, neočekivano dobija posao u tajanstvenom institutu na obodu Beograda u kome postaje bibliotekarka na zameni.
Odlazeći na posao, ubrzo shvata da je reč o posve neobičnoj biblioteci, da su ljudi koji rade u tom institutu povezani tajanstvenim vezama, a da prava priroda tog instituta njoj ostaje nedokučiva.
Na tom mestu započinje košmar u kome junakinja pokušava da razluči šta je san a šta java.
„Vlasnik svega našeg“ je, prema rečima izdavača, izvrsna i sugestivna priča o gubitku autentičnosti u svetu u kome ništa nije kao što izgleda, čak ni knjige, ni biblioteke:
„Ulazak u sistem, oličen u ovom slučaju u institutu, jeste metafora sveta u kome živimo i u kome pokušavamo da razumemo okolnosti vlastitog života. Čitalac romana 'Vlasnik svega našeg' suočava se s majstorskim pripovedanjem i s važnim pitanjima koje potresaju same osnove njegovog sveta. Ko je vlasnik svega našeg? Šta mi sve imamo? Čiji je naš svet? Gde smo mi u svom životu? To su samo neka od pitanja s kojima čitamo roman Nine Savčić“.
Rođena u Beogradu, Nina Savčić je književnica, likovna umetnica, teoretičar kulture i medija, dizajnerka i kolumnistkinja.
Objavljuje priče, pesme za decu, tekstove iz oblasti filma, književnosti, jezika. Izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama kolaže, asamblaže, akvarele, gvaš. Radi grafički dizajn i dizajn enterijera.
Posle „Vlasnika svega našeg“, „Arhipelag“ je objavio i roman Nine Savčić „U lancima“.
Vida Ognjenović  - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
KULTURA
„Poetesa“: Nova knjiga Vide Ognjenović o Milici Stojadinović Srpkinji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala