- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predstavljen prvi hrvatski satelit: Snimaće Hrvatsku tri puta dnevno /foto/

© Foto : Pexels/Photo by Anang Santoso planeta Zemlja
planeta Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Prvi hrvatski satelit CroCubepredstavljen je na Zagrebačkom velesajmu, a u februaru bi trebalo da bude lansiran u orbitu iz Kalifornije raketom Falkon 9 kompanije Ilona Maska, javila je Hrvatska radio-televizija.
CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-belih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram i veličine 10x10x10 centimetara.
Prvi hrvatski satelit imaće dve kamere i dva radijska odašiljača, a fotografisaće površinu Zemlje s visine od 550 kilometara. Hrvatsku će moći da fotografiše tri puta dnevno otprilike 12 minuta.
Tokom misije na zvaničnoj internet stranici biće omogućeno praćenje stanje i kretanje satelita. Imaće integrisanu mikro SD karticu s imenima i prezimenima donatora te fotografijama zainteresovanih građana i posebnu poličicu sa ugraviranim imenima najvećih sponzora.
CroCube će na kraju privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgoreti u atmosferi bez krhotina.
Šef misije Danijela Jović rekla je da je današnji dan istorijski trenutak za Hrvatsku i njenu budućnost u svemiru, prenosi „Indeks“.
CroCube je malo više od jednog satelita i kada ga posmatramo, ne možemo da ne osetimo ponos i uzbuđenje“, rekla je ona i dodala da CroCube predstavlja ogroman korak napred u području svemirske tehnologije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala