- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vučić sa Makronom u Parizu: Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu

© Foto : Facebook/Aleksandar VučićAleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu, arhivska fotografija
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu gde učestvuje na mirovnom forumu.
„Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu“, napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić je u objavi naveo da se na mirovnom forumu u Parizu susreo i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se ranije sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom na marginama Pariskog mirovnog foruma.
„Dobar razgovor o jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Belgije, kao i o ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, imajući u vidu da ta zemlja preuzima predsedavanje Savetom EU od 1. januara 2024. godine“, objavio je predsednik na društvenim mrežama.
Pariski mirovni forum, koji će okupiti predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država, među kojima je i predsednik Srbije, počeće danas u Parizu, u palati Bronjar.
Ovogodišnje, šesto izdanje, pod nazivom „Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva“, posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svetske izazove.
U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu je upravljanje posledicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polarizovanom svetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rešenja, obezbeđivanje bezbednijeg i etičnog digitalnog sveta i negovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.
Forum se otvara sesijom „Pariski pakt za ljude i planetu“, a uvodno obraćanje imaće predsednik Francuske Emanuel Makron.
Od šefova država govoriće i predsednik Gane Nano Akufo-Ado, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Kenije Vilijam Ruto, kao i predsednik Vlade Barbadosa Mia Amor Motli.
Među govornicima su i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžej Banga, predsednik Instituta za ekonomski rast Nand Kišore Sing i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matias Korman.
Tokom dva dana biće održano 80 sesija.
Osim predstavnika međunarodnih organizacija i svetskih lidera, prisustvovaće i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta.
Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Makron, održava se od 2018.godine, sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.
Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, Međunarodnim monetarnim fondom, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu i Program UN za razvoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala