- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ozbiljan problem: Rusija upoznata sa brojnim slučajevima oduzimanja ukrajinske dece u Evropi

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaStradala deca Donbasa
Stradala deca Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Moskva je upoznata sa desetinama slučajeva oduzimanja ukrajinske dece roditeljima koji su stigli sa njima u evropske zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Nakon neformalne sednice Saveta bezbednosti u aprilu, dobijali smo apele u vezi oduzimanja dece roditeljima koji se sa njima nalaze uglavnom u Evropi. Nama je poznato na desetine takvih slučajeva. Pritom, signali su dolazili ne samo od Ukrajinaca, nego i državljana drugih zemalja, uključujući i stanovnike EU. Sve to navodi na zaključak da je taj problem veoma ozbiljan i rasprostranjen“, rekao je Nebenzja na na neformalnoj sednici Saveta bezbednosti UN o zaštiti ukrajinske dece u EU.

On je podsetio da međunarodni pravni okvir za zaštitu dece uključuje Konvenciju o pravima deteta i Opcioni protokol uz nju.
„Ta dokumenta štite prava deteta da ne bude odvojeno od svoje porodice, osim ako to nije u njegovom najboljem interesu, zabranjuju proizvoljno i nezakonito mešanje u njegov lični i porodični život i nasrtanje na nepovredivost stana“, istakao je Nebenzja.
Takođe je konstatovao da pristup zapadnih zemalja situaciji sa ukrajinskom decom pokazuje njihove dvostruke standarde.
„Bili bismo zahvalni i na odgovoru na pitanje koja je suštinska razlika između te dece (koja su evakuisana u Evropu) i one koju su ruske vlasti i humanitarne organizacije evakuisale u Rusiju iz zone borbenih dejstava. Zašto se privremeno starateljstvo nad ukrajinskom decom u ruskim porodicama predstavlja kao prinudno usvajanje, a u evropskim porodicama kao briga za najbolje interese deteta. Ovo je još jedan primer dvostrukih standarda zapadnih zemalja“, poručio je ruski diplomata.
Po njegovim rečima, od početka specijalne vojne operacije, ruski regioni su primili više od 5 miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa koji su dobrovoljno stigli. Od toga je više od 730.000 dece. Nebenzja je istakao da je velika većina te dece stigla sa svojim roditeljima ili drugim rođacima. Među njima je samo 2.000 dece iz sirotišta iz DNR i LNR, koja su stigla zajedno sa rukovodiocima i vaspitačima tih ustanova.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Rusija davno objavila prezimena dece koja su premeštena na bezbedno nakon početka specijalne vojne operacije, te da roditelji i rođaci mogu doći po njih.
Sedište UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Nebenzja: Zapad nije zabrinut zbog sudbine dece koju Kijev dovodi iz Donbasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala