- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nakon korupcionaškog skandala i ostavke premijera raspisani vanredni izbori u Portugaliji

© AFP 2023 / PATRICIA DE MELO MOREIRAVlada Portugalije
Vlada Portugalije - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
U Portugaliji će 10. marta biti održani vanredni parlamentarni izbori, najavio je predsednik te zemlje Marselo Rebelo De Souza nakon ostavke premijera usred istrage o korupciji.
Portugalski predsednik objasnio je da odluku o raspisivanju vanrednih izbora nije želeo da odlaže za neki još teži trenutak.
„Doneo sam odluku iz više razloga, pre svega zbog toga je što je poslednja vlada bila nesigurna, nije imala politički legitimitet i lično na osnovu poslednjeg glasanja u 2022. godini. Nisam želeo da dozvolim da se odlaže raspuštanje parlamenta i sazivanje prevremenih izbora za neki još teži trenutak, kada bi situacija bila više kritična, a rezultat izbora više nepredvidiv“, naveo je De Souza.
Kako je najavio, parlament će biti raspušten nakon konačnog glasanja o nacrtu budžeta za 2024. koje treba da bude održano 29. novembra.
„Dobro je da postoje garancije za ekonomsku i socijalnu stabilnost na osnovu budžeta za narednu godinu, što će nam omogućiti da ispunimo očekivanja mnogih Portugalaca“, poručio je De Souza.
Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku tokom istrage projekata rudarenja litijuma i proizvodnje vodonika, kojim rukovodi njegova vlada. Istakao je da je njegova savest čista, ali da se neće ponovo kandidovati za premijera.
Portugalski premijer Antonio Kosta - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
SVET
Vlada u Portugaliji pala zbog litijuma, premijer pod istragom za korupciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala