- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Cilj Rusije je jačanje strateškog partnerstva u BRIKS-u

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Rusija je u okviru predsedavanja BRIKS-u usmerena na svestrano jačanje strateškog partnerstva, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Svi smo svedoci tektonskih promena na međunarodnoj sceni. Pred našim očima se formira pravedniji, višepolarni svetski poredak. Njegova odlika je težnja sve većeg broja zemalja Globalnoj Juga i Istoka da ojačaju svoj suverenitet i autentičnost, da vode nezavisnu spoljnu politiku, da se oslanjaju na ključne nacionalne interese. Prirodna posledica tih težnji je snažni porast interesovanja za BRIKS“, rekao je Lavrov u video-obraćanju učesnicima Petog međunarodnog foruma opština zemalja BRIKS plus.
Lavrov je naveo da je rezultat veće zainteresovanosti za saradnju s BRIKS-om istorijska odluka o prijemu šest novih članica od 1. januara 2024. godine.
„Sledeće godine BRIKS-u predsedava Ruska Federacija. Usmereni smo na produktivan, energičan rad na jačanju strateškog partnerstva u svim pravcima“, rekao je Lavrov.
Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Na samitu u Johanesburgu u avgustu objavljena je odluka da punopravne članice organizacije od 1. januara naredne godine budu i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala