- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj podsetio zašto Rusija ne učestvuje u istrazi o diverziji na gasovodima „Severni tok“

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Rusija ne učestvuje u istrazi eksplozije na gasovodima „Severni tok“, jer joj to nije dozvoljeno, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Moskva ne vodi istragu o sabotaži, jer Rusiji nije dopušteno da istražuje diverziju. Ništa nismo okončali, jer ništa nismo ni pokrenuli“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje o ovoj temi.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio da su sve očiglednije namere zapadnih zemalja da odugovlače kako bi naterale međunarodnu zajednicu da zaboravi sabotažu na gasovodima. On je poručio da će Moskva učiniti sve da Savet bezbednosti UN nastavi da se bavi ovim pitanjem i obezbedi da se teroristički napad na „Severni tok“ propisno istraži.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Ove tri države objavile su da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznaćete kakav je predlog Amerika uputila Rusiji:
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
RUSIJA
„Tako daleko američki predsednici nisu išli“: Moskva smatra da je Heršova istraga jača od Votergejta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala