- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izvršena prva transplantacija oka u svetu, pacijent bi mogao da povrati vid

CC0 / Unsplash/ Colin Lloyd / Ljudsko oko, ilustracija
Ljudsko oko, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Nakon šest meseci od prve transplantacije celog oka čoveku, hirurzi u Njujorku saopštili su danas da je usađeno oko pokazalo važne znake zdravlja, uključujući dobro funkcionišuće krvne sudove i retinu koja obećava.
Prva transplantacija celog oka čoveku, što je uspeh pozdravljen kao napredak iako pacijent nije povratio vid na to oko.
„Sama činjenica da smo transplantirali oko je ogroman korak napred, nešto o čemu se vekovima razmišljalo, ali nikada nije urađeno“, rekao je dr Eduardo Rodriges, koji je predvodio hirurški tim tim na univerzitetskoj klinici NYU Langone Health.
Do sada su lekari mogli da transplantiraju samo rožnjaču, prenosi Rojters.
Primalac oka, Aron Džejms, je 46-godišnji vojni veteran iz Arkanzasa koji je preživeo nesreću izazvanu strujom visokog napona na poslu koja mu je uništila levu stranu lica, nos, usta i levo oko.
Operacija transplantacije trajala je 21 sat.
Rodriges je rekao da su u početk, doktori su samo planirali da uključe očnu jabučicu kao deo transplantacije lica iz kozmetičkih razloga.
„Kada bi došlo do nekog oblika obnavljanja vida, bilo bi divno, ali... cilj je bio da izvršimo tehničku operaciju, i da očna jabučica preživi“, dodao je on, napominjući da trenutno, presađeno oko ne komunicira sa mozgom preko optičkog nerva.
Da bi podstakli zarastanje veze između optičkih nerava donatora i primaoca, hirurzi su sakupili odrasle matične ćelije iz koštane srži donora i ubrizgali ih u optički nerv tokom transplantacije, kako bi zamenili oštećene ćelije i zaštitili nerv.
„Transplantacija održive očne kugle otvara mnoge nove mogućnosti, čak i ako se vid u ovom slučaju ne vrati”, rekao je Rodriges.
Drugi istraživački timovi razvijaju načine za povezivanje nervnih mreža u mozgu sa očima bez vida umetanjem elektroda, na primer, kako bi se omogućio vid, rekao je on.
„Ako možemo da radimo sa drugim naučnicima koji rade na drugim metodama vraćanja vida ili vraćanja slika u vizuelni korteks, mislim da smo korak bliže“, rekao je Rodriges.
On je naveo da bi pacijent ipak mogao da povrati vid na transplantiranom oku.
„Mislim da niko ne može da tvrdi da će videti. Ali po istom principu, ne mogu da tvrde da on neće videti“, rekao je Rodriges i dodao da je zadovoljan postignutim rezultatom ove „tehnički zahtevne operacije“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala