- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bin Salman, afrički i arapski lideri pozvali na kraj rata u Gazi

© AP Photo / Ricardo MazalanMuhamed bin Salman
Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Prestolonaslednik Saudijske Arabije i de fakto lider te zemlje Mohamed bin Salman pozvao je danas na prekid rata u Gazi, što je poruka koja se nalazi i u zajedničkoj deklaraciji afričkih lidera koji su prisustvovali samitu u Rijadu.
„Osuđujemo ono sa čim se Pojas Gaze suočava, od vojnih napada, gađanja civila, do kršenja međunarodnog prava pod napadima izraelskih okupacionih vlasti. Naglašavamo potrebu da se zaustavi ovaj rat, kao i prisilno raseljavanje Palestinaca“, rekao je bin Salman tokom afričko-saudijskog samita, prenosi Rojters.
Lideri koji su prisustvovali afričko-saudijskom samitu naveli su u zajedničkoj deklaraciji da je potrebno zaustaviti vojne operacije na okupiranim palestinskim teritorijama i da civili moraju biti zaštićeni, prenela je državna Saudijska novinska agencija (SPA).
Među liderima koji su prisustvovali samitu bili su predsednici Nigerije, Kenije, Zambije, Džibutija i Mauritanije, premijeri Etiopije i Nigera i ministar spoljnih poslova Egipta.
Lideri su „naglasili potrebu da se okonča pravi uzrok sukoba koji predstavlja izraelska okupacija“, pozivajući na intenzivne napore za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na rešenju dve države „kako bi palestinskom narodu bilo garantovano pravo da uspostavi svoje nezavisne države na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“, navodi SPA.
Pored toga, u deklaraciji se navodi da međunarodna zajednica mora igrati važnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael da „zaustavi izraelske napade i prisilno raseljavanje Palestinaca iz pojasa Gaze“, što je nazvala „flagrantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih zakona“.
Izraelski vazdušni udari pogodili su u ranije danas tri bolnice i školu u Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 27 ljudi, dok se kopnena bitka vodi u blizini druge bolnice, rekli su palestinski zvaničnici, dok su se izraelske snage borile protiv Hamasa u središtu enklave.
Palestinci ranjeni u bombardovanju u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
SVET
UŽIVO Izrael tvrdi da je zauzeo glavna uporišta Hamasa, obustavljene evakaucije u Egipat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala