- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika upozorila Kinu: Ne pomažite Rusiji

© AP Photo / Charles DharapakZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Administracija Sjedinjenih Američkih Država upozorila je Kinu mogućnost uvođenja daljih sankcija u slučaju pružanja pomoći Rusiji u vezi sa specijalnom vojnom operacijom, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.
Jelen se sastala u San Francisku sa potpredsednikom Državnog saveta Kine He Lifengom.
„Tokom našeg sastanka istakla sam da je za nas izuzetno važno da kineske kompaije ne pružaju materijalnu podršku ruskom odbrambeno-industrijskom kompleksu i da smo spremni da uvedemo nove sankcije“, kazala je američka ministarka.
Kako je dodala, Vašington bi želeo da „Kina to spreči“.

„Vidimo dokaze da kineske kompanije – ne kažem, naravno, da se to radi uz znanje kineske Vlade, ali neke kineske privatne kompanije možda olakšavaju isporuku takve opreme i materijala Rusiji, kao i neke finansijske institucije koje mogu biti uključene u proces omogućavanja tih tokova“, tvrdi Jelen.

Podsećamo, timovi američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga postigli su načelni dogovor da se dvojica lidera sastanu 15. novembra u američkom gradu San Francisku.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze po uzoru na alijanse iz vremena Hladnog rata, ali da kontakti Moskve i Pekinga u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi dostižu novi nivo.
Vladimir Putin i Džang Jusem - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Odnosi Rusije i Kine u vojnoj sferi prelaze na - novi nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala