- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oborena ukrajinska raketa iznad Krima

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 624. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Ruske snage su na južnodonjeckom pravcu likvidirale 145 ukrajinskih vojnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:28 09.11.2023
Kijev: Mirovni samit u februaru 2024.
Samit o ukrajinskoj „formuli mira“ mogao bi biti održan u februaru 2024. godine, izjavio je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žokva, a prenosi Rojters.
„Samit će definitivno biti održan, jer je to simbolički početak praktične realizacije ukrajinske 'formule mira', a i podvući će sve rezultate koji su već postignuti na tom putu“, naveo je Žokva.
Ranije je list „Volstrit džurnal“ preneo da samit koji je bio planiran za kraj ove godine verovatno neće biti održan zbog situacije na Bliskom istoku.
20:48 09.11.2023
Kijev: Ukrajina širi saradnju s Francuskom u proizvodnji naoružanja
Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov saopštio je da je razgovarao s francuskim kolegom Sebastijanom Lekornijem o proširenju zajedničke proizvodnje naoružanja u Ukrajini.
Lekorni je raniej saopštio da su francuska i ukrajinska preduzeća vojno-industrijkskog sektora zaključile desetak sporazuma.
„To će ojačati odbrambenu sposobnost Ukrajine, kako u kratkoročnoj, tako i u dugoročnoj perspektivi“, naveo je Umerov.
19:28 09.11.2023
Ključne zemlje EU skeptične prema korišćenju ruskih aktiva za pomoć Kijevu
Francuska, Nemačka, Italija i Belgija sa skepsom se odnose prema pokušajima da se ubrza korišćenje zamrznute imovine Centralne banke Rusije za pomoć Ukrajini, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na izvore.
Agencija navodi da su ključne zemlje EU saopštile Evropskoj komisiji tokom zatvorene sednice da bi radije postepeno rešavale to pitanje.
Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je ranije rekao da EU pokušava da postigne dogovor o finansiranju Ukrajine 2024. i narednih godina, a kao jedno od rešenja vidi i suverene ruske aktive zamrznute u Evropi.
18:38 09.11.2023
Evropska unija kao „eventualni izvor dodatnih prihoda“ za podršku Ukrajini tokom 2024. i narednih godina razmatra ruske imovinu zamrznutu u Evropi, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.
18:35 09.11.2023
Mediji: Mirovni samit o Ukrajini malo verovatan zbog sukoba na Bliskom istoku
Samit o rešavanju sukoba u Ukrajini, čijem se održavanju do kraja ove godine nadao Kijev, neće biti održan zbog događaja na Bliskom istoku, piše list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izjave zapadnih diplomata.
List navodi da su se, nakon sastanaka u Kopenhagenu, Džidi i na Malti, održanih ove godine, ukrajinski i evropski činovnici nadali da će samit biti sazvan do kraja godine.
Prema informacijama lista, sukob na Bliskom istoku izazvao je nove nesuglasice među zapadnim i arapskim državama, kao i državama u razvoju čijoj se pomoći nadala Ukrajina.
Mediji su ranije pisali o tome da Ukrajina planira održavanje samita o „formuli mira“ krajem ove godine, kao i da bi odlučujući značaj na njemu imalo učešće Kine.
17:06 09.11.2023
Oborena ukrajinska raketa iznad Krima
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu „neptun“ u blizini obale Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
16:34 09.11.2023
EU razmatra razne varijante finansiranja Ukrajine u narednim godinama
Evropska unija razmatra razne varijante za rešavanje problema finansiranja Ukrajine u 2024. i narednim godinama, ali očekuje da će dogovor o tome biti jednoglasan, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis nakon zasedanja ministara ekonomije i finansija članica EU u Briselu.
On je rekao da ne treba razmišljati o mogućnosti da odluka ne bude doneta zbog eventualnog veta Mađarske.
16:16 09.11.2023
Uništen vazdušni cilj iznad Sevastopolja
Ruska vojska je uništila vazdušni cilj iznad mora u blizini Sevastopolja, saopštio je gubernator tog grada Mihail Razvožajev.

„U toku je kontrola situacije u vazduhu. Sve operativne službe su u pripravnosti“, napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

16:04 09.11.2023
Budimpešta: Mnoge zemlje EU dele stav Mađarske o sukobu u Ukrajini
Stav Mađarske da je neophodno preispitati evropsku strategiju u vezi sa sukobom u Ukrajini deli niz velikih zemalja Evropske unije, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš.
„Evropska unija je imala strategiju o sukobu u Ukrajini, a Mađarska je u vezi s tim uvek imala poseban stav. Ta strategija je propala, tako da je neophodno preispitati je“, rekao je Gujaš novinarima.
Prema njegovim rečima, potrebno je prvo usvojiti novu strategiju o Ukrajini, pa tek onda donositi odluke.
Gujaš je podsetio na to da Mađarska nije jedina zemlja u Evropi koja je odlučila da pokrene nacionalne konsultacije kako bi ispitala mišljenje svojih stanovnika o podršci Ukrajini, njenom članstvu u EU, isporuci naoružanja, kao i o isporukama ukrajinskog žita Mađarskoj.
15:33 09.11.2023
Ukrajina namerava da osigura isporuke ruskog gasa Austriji čak i bez ugovora o tranzitu i zajedno s partnerima iz Evropske unije pokušava da pronađe rešenje za to, izjavila je potpredsednica Vlade Ukrajine za pitanja evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina, a prenosi austrijski televizijski kanal ORF.
Direktor ukrajinskog „Naftogaza“ Aleksej Černišov je krajem oktobra izjavio da Ukrajina ne namerava da produži ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem 2024. godine.
15:20 09.11.2023
Zelenski potpisao produženje ratnog stanja za tri meseca
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakone o produženju ratnog stana i mobilizaciji do 14. februara naredne godine. Zakone je prethodno usvojila Vrhovna rada Ukrajine.
Dokumenti su objavljeni na sajtu ukrajinskog parlamenta.
14:45 09.11.2023
NATO će nastaviti da pruža podršku Ukrajini, iako ta organizacija nema dovoljno proizvodnih kapaciteta da pomogne Kijevu u obimu i tempu koje on traži, izjavio je zamenik generalnog sekretara alijanse Mirčea Džoana.
„Ne osećam nikakav zamor savezničkih zemalja u njihovim naporima da podrže Ukrajinu. Naši lideri u evroatlantskom svetu i naši globalni partneri nastavljaju da podržavaju Ukrajinu... Ali mi za sada nemamo dovoljne proizvodne kapacitete da pomognemo Ukrajini u obimu i tempu koji oni traže“, rekao je Džoana.
Prema njegovim rečima, sudbina Ukrajine nije važna samo za Kijev i Evropu, od nje zavisi „kako će izgledati ceo svet“.
Zamenik generalnog sekretara NATO-a naglasio je da u aktuelnom bezbednosnom kontekstu Alijansa „ne može sebi da priušti luksuz“ da ignoriše problem Ukrajine.
13:09 09.11.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;
PVO Rusije oborila je ukrajinski avion MiG-29 u DNR;
Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske kod Kremene na krasnolimanskom pravcu, gotovo 160 protivničkih vojnika je ubijeno ili ranjeno;
Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su gotovo 330 vojnika, 2 tenka i 10 vozila na donjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu;
PVO Rusije je u toku proteklog dana presrela sedam granata „hajmarsa“;
Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku dve brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Rabotina;
Oružane snage Rusije sprečile su aktivnost dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe kod Staromajorska i Ravnopolja u DNR;
Tokom prethodnog dana uništeno je 38 ukrajinskih dronova;Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 130 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije tokom proteklog dana uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u 118 regiona.
11:50 09.11.2023
Vicepremijer Ukrajine za pitanja evropskih i evroatlantskih integracija Olga Stefanišina tvrdi da u zemlji „ne postoji ruska nacionalna manjina“.
„U Ukrajini ne postoji ruska manjina. Ne postoji! Nema nijedne pravno formirane organizacije koja bi se identifikovala kao ruska manjina. Postoje Ukrajinci od kojih neki govore ruskim jezikom“, navodi izjavu Stefanišine ukrajinsko izdanje „Evropska pravda“ u članku na svom sajtu.
Prethodno je evropski zvaničnik iz Brisela koji je zahtevao da ostane anoniman izjavio da Evropska komisija prilikom ocene spremnosti Ukrajine za ulazak u EU neće obraćati pažnju na situaciju sa ruskim jezikom u zemlji.
11:01 09.11.2023
Jedanaest osoba prevezeno je u bolnicu zbog povreda zadobijenih nakon raketnog napada na grad Skadovsk u Hersonskoj oblasti, izjavio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, napad se dogodio oko deset sati ujutru.
Saldo je istakao da su jednu raketu oborila sredstva PVO, druga je pogodila civilni deo grada. Nekoliko kuća je oštećeno, a informacije o posledicama se utvrđuju.
Regionalna Glavna uprava Ministarstva za vanredne situacije objavila je da je, prema preliminarnim informacija, pet osoba poginulo u raketnom napadu.
10:39 09.11.2023
Kijev i Vašington treba da shvate da Rusija ne može da se pobedi na bojnom polju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
10:05 09.11.2023
Blokiranje novog paketa vojne pomoći Slovačke Ukrajini od 40,3 miliona evra dokaz je umora pristalica Kijeva u NATO-u, piše „Vašington post“.
Činjenica da je slovačka vlada blokirala izdvajanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od približno 43 miliona dolara, koji je trebalo da uključuje rakete i municiju, teško da će značajno promeniti borbene sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.
Međutim, ova odluka je bila prvi konkretan znak rastućeg umora među pristalicama Kijeva u NATO-u, naglašava „Vašington post“.
U članku se napominje da je Slovačka do sada bila jedan od najvećih pristalica Ukrajine i da je prethodno odobrila 13 paketa pomoći u ukupnom iznosu od više od 700 miliona dolara.
07:21 09.11.2023
Avijacija, raketne i artiljerijske snage grupe "Istok" likvidirali su na južnodonjeckom pravcu 145 ukrajinskih vojnika, uništili automobile i dva radara, saopštio je načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.
Pored toga, Čehov je rekao da su ruske snage sprečile osam pokušaja rotacije ukrajinskih snaga na tom pravcu.
07:18 09.11.2023
Artiljerija Centralnog vojnog okruga je uz pomoć obaveštajnih podataka koje su prikupili dronovi "superkam" i samohodne haubice "giacint 2S5" uništila je minobacačko uporište ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:16 09.11.2023
Ruska artiljerija uništila je pešadijsku jedinicu Oružanih snaga Ukrajine severno od Artjomovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala