- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cinizam bez ukusa: Nato poziva Rusiju da bude odgovorna u kontroli naoružanja

© AP Photo / Javad ParsaGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
NATO poziva Rusiju da bude odgovorna u kontroli naoružanja, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Berlinu uoči sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
„NATO ostaje u potpunosti posvećen kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji. I pozivamo Rusiju da igra odgovornu ulogu“, rekao je Stoltenberg, komentarišući povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da je završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i da za Moskvu dokument više ne postoji.
Nakon toga su Sjedinjene Američke Države objavile će suspendovati ispunjavanje obaveza u okviru Sporazuma od 7. decembra.
Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 19. novembra 1990. u Parizu opunomoćeni predstavnici 16 država-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta, a stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum bio je zatvoren. Njime nije bilo predviđeno pristupanje država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta.
Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Različiti pristupi Rusije i SAD u poštovanju procedure povlačenja iz Sporazuma o oružanim snagama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala