- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slika Paje Jovanovića otkupljena na aukciji u Londonu i biće vraćena u Muzej grada Beograda /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej grada BeogradaSalon Muzeja grada Beograda
Salon Muzeja grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, potvrdila je za Sputnjik da je čuvena slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ plaćena 240 hiljada funti.
Muzej grada Beograda je sliku kupio na aukciji u„Sotbiju“ u Londonu i ona će biti vraćena u muzej.
Ovo je, inače, prvi put da država Srbija učestvuje na svetskoj aukciji kuće „Sotbi“ i uspela je da kupi „Odmor bašibozuka“, koja se nalazila u okviru „Sotbijeve“ kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka.
„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze“, rečeno je u Muzeju grada Beograda uz zahvalnicu privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.
Još se ne zna kada će slika biti izložena u Beogradu.
Ulje na platnu Odmor bašibozuka, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u „Kristiju“ 1994. godine.
U opisu slike na sajtu „Sotbija“ navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala