Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština sada sprema udar na Srbiju koji ne prolazi ni na – filmu

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Kosovo ne može da podigne međunarodnu optužnicu za genocid protiv Srbije jer ga međunarodno pravo ne prepoznaje kao subjekat. I da to uradi neko drugi u njihovo ime, gotovo je neverovatno da takva tužba bude prihvaćena, osim ako ne bude zloupotrebe međunarodnog prava, smatraju sagovornici Sputnjika.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik tzv. Skupštine Kosova Gljauk Konjufci, pripremaju tužbu za genocid protiv Srbije.

Vid političkog pritiska na Srbiju

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Ristivojević, ističe da Priština, odnosno Kosovo, nije međunarodno priznati pravni subjekat koji bi mogao da podigne ovakvu optužnicu, i da, ukoliko do toga dođe, to bi neko morao umesto njih da uradi. Ristivojević napominje da ostaje nejasno da li bi ta optužnica bila podignita pred Međunarodnim sudom pravde ili pred njihovim sudom.
„Priština nije u sistemu međunarodnog pravnog sistema. Nije nemoguće da neka druga država to u njihovo ime učini. Već smo, uostalom, videli koliko se međunarodni pravni sistem zloupotrebljava,“ kaže Ristivojević.
Naš sagovornik dodaje i da, kada bi Kosovo bilo u nadležnosti međunarodne pravne prakse, tužba za genocid ne bi mogla da prođe.

Od zločinca ne može biti žrtva

„Ovo bi bio četvrti put da neko pokušava da Srbiju optuži za genocid, ali ovde zaista ne vidim nikakvu pravnu mogućnost ni za podizanje tužbe. Ovo što Priština sada radi više mi liči na novi pritisak na Srbiju,“ ističe naš sagovornik, uz napomenu da teroristička organizacija kao što je bila OVK „ne može da bude žrtva ni kada su teroristi preobučeni.“
Zoran Anđelković nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije kaže za Sputnjik:
„Iz Prištine smo čuli svakakve gluposti do sada, tako da je ovo samo još jedna u nizu. Naravno da njih međunarodno pravo kao samostalnu jedinku ne prepoznaje, ali što je još bitnije, ne može zločinac da bude nikada žrtva. Oni su terorizmom, ubijanjem i kidnapovanjem ljudi, i otkidanjem bespravno dela zemlje od centralne teritorije tu gde jesu. I sad tu istu centralnu teritoriju pokušavaju da optuže za genocid. To je onako već nešto više što je u sferi nekog naučnofantastičnog filma,“ zaključuje Anđelković.

Optužnica se sprema od 2001.

Detalje tužbe Priština ne navodi osim što je rečeno da je ona u „vladinom programu“, i da su Kurti, Osmani i Konjufča angažovani u ovom procesu.
Priština je u isto vreme najavila i da je osnovan i Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine. Kurti je rekao na sednici vlade da se na ovaj način nastavlja "institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata".
Priština je još 2001. godine najavila da će podići tužbu za genocid protiv Srbije, ali su tada mnoga poznata imena albanskih pravnika sa Kosova ali i iz međunarodne zajednice ukazali Prištini na činjenicu da takva optužnica teško da može da bude prihvaćena.
Zastave Kosova i Nemačke u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
„Tužba za genocid zaustavila bi mnoge stvari“: Poruka nemačkog diplomate Prištini
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Vjosa Osmani: Tužićemo Srbiju za genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala