- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakova organizacija upalila alarm zbog katastrofalnog tretmana teniserki: „Hoćemo izveštaj“

© AFP 2023 / RYAN LIMNovak Đoković i Arina Sabalenka
Novak Đoković i Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Završni masters za teniserke u Kankunu ostao je u senci loše organizacija zbog koje su dame koje su u samom vrhu belog sporta ispaštale nekoliko dana. Posle završetka ostalo je pitanje šta dalje i dok VTA ćuti, glas je podigla PTPA, organizacija koju je osnovao Novak Đoković.
Tereni koji su bili završeni samo dan pre početka turnira, neprestana kiša, muzika tokom poena, sa svim tim problemima moralo je da se suoči osam najboljih teniserki ove sezone u Kankunu gde je trebalo da igraju elitni završni masters koji je na kraju bio sve samo ne elitni.
Turnir je osvojila Iga Švjontek, posle pobede nad Džesikom Pegulom u finalu, a kada je prošlo nekoliko dana i kada su se utisci pretežno loši slegli oglasila se organizacija PTPA iza koje stoji Novak Đoković.
„Nedavno okončan Završni VTA turnir ne samo da je razočarao igračice i navijače, već je bacio senku na tenis kao sport, ali i ženski sport generalno. Prošle sedmice PTPA je bila rešena da ostane tiha iz poštovanja prema teniserkama koje su uložile godinu dana napora da bi tamo došle, a lokalni organizatori su na nefer način bili zarobljeni u nepoznatoj situaciji. Sada, kada je taj događaj iza nas, ovim putem pozivamo VTA da naruči nezavisni izveštaj, sačinjen od neke treće strane, koji bi se pozabavio brojnim, velikim lomovima koji su se desili tokom prethodnih meseci. Tako se i grade trajna rešenja: moramo da izađemo iz udobnosti od sveta odvojene teniske hijerarhije i da aktivno tražimo spoljne ekspertize kako bismo se pobrinuli da se ove greške ne nastavljaju. Čekaćemo deset dana na odgovor VTA da nam se pridruži u ovoj ključnoj stvari za boljitak ženskog tenisa“, piše u saopštenju PTPA.
Stiv Sajmon, predsednik VTA, dva puta je odbio da uradi intervju tokom turnira,a potom se oglasila legendarna Martina Navratilova koja je tražila da se rukovodstvo te organizacije smeni.
„Možda je vreme za novo rukovodstvo. Ali za mene lično, ovo je žensko udruženje, tako je od početka, a na čelu toga smo imali samo tri žene. Mislim da je vreme. Nadajmo se, kada dobijemo novog vođu, da će to biti žena. Ima dosta njih koji su kvalifikovani za posao. Stivu će biti teško da ostane na poslu. Sve ukazuje na drugu stranu“, poručila je Navratilova.
Ukazala je proslavljena teniserka na probleme sa kojima su se teniserke suočile u meksičkom letovalištu.
„Došlo je do niza loših odluka. Na kraju krajeva, Stiv Sajmon je direktor već devet godina i evo nas… da dođemo u Kankun u kišnoj sezoni? Ne možete se nadati da neće padati kiša turniru. Bila je to samo jedna od gomile odluke“, istakla je Navratilova.
Do situacije da se završni turnir održi u Kankunu došlo je posle rakida desetogodišnjeg ugovora VTA i organizatorima u Kini gde se ranije igrao masters. Turnir je kako ugovor nalaže u Šenženu trebalo da se igra od 2019. do 2029. godine, međutim VTA je raskinuo tu saradnju zbog nestanka teniserke Šuai Peng.
Sledeće godine turnir bi trebalo da se premesti u Saudijsku Arabiju, ali zvaničan kalendar još uvek nije objavljen. Ono što je poznato jeste da bi ponovni odlazak u Kankun verovatno bi nemoguć jer nijedna teniserka ne bi prihvatila uslove koje su imale ovog puta.
Teniserke iz vrha su se ujedinile i pisale su pismo u VTA u kome je čak navedeno da traže veće poštovanje prema PTPA organizaciji koja se očigledno bori za njihova prava.
Jedna od glasnijih teniserka bila je Arina Sabalenka koja je od početka turnira ukazivala na probleme.
„Ovo nije nivo organizacije koju očekujemo za finale. Iskreno, na ovom terenu se često ne osećam sigurno dok se krećem, odskok lopte uopšte nije ravnomeran, a sve do subote nismo dobili priliku za trening na ovom terenu. Kad je toliko toga u igri i kad su ulozi ovako veliki, to je za mene neprihvatljivo“, samo je jedna od izjavi Beloruskinje.
Odluka da se tenis igra u Kankunu u toku kišne sezone zaista deluje neverovatno, ali kiša nije bila jedini problem. Tereni su bili užasni, odskok loptice katastrofalan, pa tako kada teniserka udari lopticu ni sama ne može da nasluti kako će i gde pasti na terenu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
SPORT
Vlahović i Kostić naučili saigrače – Novak osvaja titulu!
Novak Đoković i Dejvis kup reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SPORT
Vreme je – i Novak jedva čeka: „Čast je igrati za Srbiju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala