- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nedostatak radne snage i visoka cena rada ključni izazovi za kompanije

© Pexels/Photo by CoWomenZaposleni u kompaniji
Zaposleni u kompaniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Nedostatak radne snage i visoka cena rada su ključni izazovi za kompanije, a porast cene rada utiče na preseljenje proizvodnje pojedinih industrija iz Zapadne i Južne Evrope u druge regije u kojima su troškovi rada znatno niži.
Rast cene rada u proseku za 7,5 procenata, predviđa istraživanje konsultantske kuće „Horvat“, sprovedeno u kompanijama iz 19 zemalja i 13 različitih industrija, od kojih većina ostvaruje godišnji prihod od milijardu evra ili više i zapošljava više od 1.000 ljudi.
„Kompanije će se sve više suočavati s nedostatkom kvalifikovane radne snage, što je rezultat implementacije novih tehnoloških rešenja u poslovne procese, s jedne, i odlaska 'bejbi bumer' generacije s tržišta rada, s druge strane“, objasnila je Marija Boldor iz konsultantske kuće „Horvat“.
S obzirom na visoku cenu rada, napomenula je ona, istraživanje je pokazalo da trećina kompanija koja se bavi proizvodnjom, zbog visoke cene rada planira da smanji broj radnika u Zapadnoj i Južnoj Evropi, a da ga poveća u regijama gde je cena rada niža, preneo je Tanjug.
„Takođe, poslodavci su kao vodeće teme naveli i uvođenje novih modela saradnje unutar poslovnih procesa, fleksibilnost rada i učenje novih veština“, zaključila je Boldorova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala