- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Zapad ne želi da SB UN pozove na kažnjavanje odgovornih za podrivanje „Severnog toka“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Jedan broj zapadnih članica Saveta bezbednosti UN nije želeo da u nacrt izjave predsednika Saveta bezbednosti bude uključen poziv da se privedu pravdi počinioci terorističkog napada na gasovode „Severni tok“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
„Tokom sednice 26. septembra najavili smo da ćemo predložiti izjavu predsednika Saveta bezbednosti koja će poslati snažan signal o neprihvatljivosti napada na velike podvodne gasovodne infrastrukture, kao i o potrebi da se organizatori i izvršioci (ovog dela) pozovu na odgovornost“, rekao je Nebenzja.
„Na ovaj ili onaj način, nisu sve članice Saveta bezbednosti UN delile ovaj stav“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, tekst nije dobio konsenzusnu podršku Saveta.
„Bili smo začuđeni zbog argumenata naših zapadnih kolega. Rusija je duboko zabrinuta zbog činjenice da godinu dana nakon napada na ‘Severni tok’ još uvek nemamo nikakve konkretne informacije o istragama koje vode Danska, Nemačka i Švedska, a o njihovim rezultatima da i ne govorimo“, napomenuo je ruski diplomata.
Nebenzja je takođe naglasio da izveštaji o događajima koji se šire u medijima „verovatno namerno samo odvraćaju pažnju međunarodne zajednice od utvrđivanja činjenica u vezi sa ovim pitanjem“.
Prema njegovim rečima, u nacrtu saopštenja naglašena je važnost brzog okončanja istraga Danske, Švedske i Nemačke.
„Tako da su predstavnici zapadnih država u tome videli neki pritisak na vlasti tri države. Štaviše, bili smo suočeni sa upornim pokušajima da se iz teksta izbaci formulacija koja poziva Dansku, Nemačku i Švedsku na saradnju sa Rusijom. I, što još više začuđuje, neke naše zapadne kolege predložile su da se ukloni formulacija o potrebi da se odgovara za teroristički napad na ‘Severni tok’ i da se počinioci privedu pravdi“, naglasio je on.
Nebenzja je istakao da Rusija neće dozvoliti da međunarodna zajednica zaboravi na eksploziju na gasovodima, kako bi to zapadne zemlje želele.

„Što duže (Zapad) ćuti o istragama o terorističkom napadu na ‘Severne tokove’, to su očiglednije namere zapadnih zemalja da odugovlače kako bi naterale međunarodnu zajednicu da zaboravi ovu priču. Međutim, Ruska Federacija to neće dozvoliti. Učinićemo sve da (Savet bezbednosti UN) nastavi da se bavi ovim pitanjem i obezbedi da se teroristički napad na ‘Severni tok’ propisno istraži“, rekao je diplomata.

Nebenzja je skrenuo pažnju na razliku u stavu zapadnih zemalja prema istrazi eksplozije „Severnog toka“ i oštećenja podvodnog gasovoda „Baltikonektor“ u Baltičkom moru.
„Finske vlasti odmah su naglasile da je potrebna detaljna istraga ovog incidenta (oštećenje ‘Baltikonektora’), šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je sve akte namernog uništavanja gasovoda i podmorskih kablova. Deset dana kasnije, 19. oktobra, objavljeni su preliminarni zaključci. Lako se vide dvostruki standardi koji su tako uobičajen za naše zapadne kolege“.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznaćete kakav je predlog Amerika uputila Rusiji:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala