- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija u UN: Ukrajina želi da uništi civile u Donbasu – ciljeve udara koordinira sa Zapadom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPožar u tržnom centru u Donjecku posle ukrajinskog granatiranja
Požar u tržnom centru u Donjecku posle ukrajinskog granatiranja - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Ukrajina je granatiranjem Donjecka ponovo prekršila norme međunarodnog humanitarnog prava, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.
„Sazvali smo ovu hitnu sednicu zbog još jednog nedopustivog kršenja normi međunarodnog prava od strane kijevskog režima i nove potvrde njegovih ciljanih akcija usmerenih na uništavanje civila u Donbasu. Reč je o masovnom ukrajinskom granatiranju naseljenih područja Donbasa 7. novembra“, rekao je Nebenzja.
On je istakao da Ukrajina koordinira sa Zapadom ciljeve napada, uključujući i udare na civilne objekte i civilno stanovništvo.
„Većina napada izvodi se pomoću visoko preciznog zapadnog oružja dugog dometa. Komanda Oružanih snaga Ukrajine je tačno znala gde se izvode napadi i da ciljevi udara nisu vojni, nego civilni objekti i civili. To su namerni i cinični zločini koji ne mogu zastareti. Odgovornost za njih će snositi kako najviša politička vlast kijevskog režima i izvršioci njihovih direktiva, tako i zapadne zemlje koje preplavljuju Ukrajiu i koje, kao što znamo, koordiniraju ciljeve napada“, istakao je Nebenzja.
On je saopštio da je od februara 2022. godine DNR bila na meti ukrajinske artiljerije preko 25.000 puta, a na teritoriju republike je palo 145.000 ukrajinskih projektila.
Ruski diplomata je poručio da zločini kijevskog režima, poput granatiranja Donjecka, potvrđuju da je bila ispravna odluka Rusije o pokretanju specijalne vojne operacije.
Podsećamo, ukrajinska vojska je u utorak intenzivno granatirala Vorošilovski okrug Donjecka. Grad je raketiran iz američkog sistema „hajmars“. Kako je saopštilo predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine, u napadu je poginulo najmanje 20 civila, dok je 55 ljudi ranjeno, uključujući troje dece.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nema više sredstava: Vašington predviđa Ukrajini tešku zimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala