- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta Novaka čeka u Torinu?

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Najboljih osam tenisera ove sezone odmeriće snage na završnom turniru u Torinu, a Novak Đoković i Karlos Alkaras neće moći da se sretnu u grupnoj fazi. Dok se žreb još uvek čeka, u međuvremenu su objavljeni svi šeširi, a ko god bude u Novakovoj grupi neće biti jednostavno jer na ovom turniru svi žele da dokažu da su tu sa razlogom.
S obzirom da su se prvi kvalifikovali na završni masters i da su od svih osam učesnika imali najbolje rezultate, Novak Đoković i Karlos Alkaras nalaze se u prvom šeširu, pa će tako srpskski as predvoditi jednu, a mladi Španac drugu grupu. Osim njih u Torinu će igrati još i Danil Medvedev, Janik Siner, Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Holger Rune, kao i Aleksander Saša Zverev.
Novak je na završnom turniru izuzetno uspešan, ima šest titula koliko ima i Rodžer Federer što znači da ukoliko bi srpski as ove godine podigao pehar oborio bi još jedan rekord proslavljenog Švajcarca. Osim toga Novak će u Torinu pokušati da osmi put u karijeri završi godinu kao najbolji teniser sveta, a za to mu je potrebna samo jedna pobeda u grupnoj fazi. Pitanje je samo koga bi Novak više voleo da vidi u grupi?
Drugi šešir: Danil Medvedev i Janik Siner
Posle Novaka i Karlosa na završni masters kvalifikovali su se Danil Medvedev i Janik Siner, Rus i Italijan koji imaju sjajne sezone i koji svako nas voj način znaju da budu teški protivnici.
Međutim, ukoliko se pogleda njihov međusobni skor sa Novakom po srpskog asa bolje bi bilo da se u njegovoj grupi nađe Siner jer je Novak u sva tri međusobna duela protiv njega slavio, uključujući i ovogodišnji susret na Vimbldonu. Sa druge strane je Medvedev koji je u 15 mečeva Đokovića pobedio pet puta. Ove godine igrali su tri meča, Danil je slavio samo u jednom, ali ruski as uvek protiv Novaka igra sa puno samopouzdanja i nikada nije laka prepreka.
Takođe, Danil je ove sezone osvojio pet, Siner četiri titule, razlika jeste mala, ali je Rus imao i više finala odnosno četiri naspram Janikova dva.
Treći šešir: Andrej Rubljov i Stefanos Cicipas
Ruski teniser ove sezone osvojio je (samo) dva trofeja, znao je ranijih godina da podigne i više pehara, ali ipak ne može se reći da je ova sezona loša za njega jer je igrao četiri finala, a titule je osvojio u Baštadu i na Mastersu u Monte Karlu. Sa druge strane Stefanos Cicipas malo se i čudom našao u Torinu kao što je čudom i ostao u prvih deset na svetu s obzirom na to da je imao period u sezoni u kom je nizao poraze i to uglavnom od slabije rangiranih tenisera.
Uprkos tome Grk je ove godine uspeo da dođe do jedne titule u Los Kabosu, a u završnici je pojačao ritam i vezao nekoliko finala. Održalo ga je i finale Australijan opena sa početka sezone u kom ga je savladao Novak.
S obzirom na trenutnu formu deluje da bi obojica bila „lak plen“ za srpskog asa, iako je Rubljov Novaku uzeo jedan set u Parizu. Ne može se ruskom teniseru oduzeti taj set, međutim mora da se računati da je Đoković imao stomačni virus i nije mogao da pruži maksimum.
Andrej je Novaka pobedio jednom i to prošle godine u srpskoj prestonici, dok Cicipas ima dve pobede, ali u 13 mečeva i vredi napomentui da je poslednja pobeda grčkog tenisera nad srpskim asom bila još 2019. godine.
Četvrti šešir: Holger Rune i Aleksander Zverev
Da su u pitanju 2022. i 2021. godina Holger Rune i Saša Zverev bili bi teži izazov za Novaka, međutim kada je reč o ovoj sezoni deluje da bi mladi Danac i nemački teniser ruskog porekla teško mogli da poremete Novaka.
Istina, Rune je savladao Novaka ove godine u Rimu. Međutim za danskog enisera posle toga usledio je katastrofalan deo sezone za koju je utisak uspeo da popravi tek pred početak Pariza, na turniru u Bazelu gde se polufinala.
Sa druge strane Zverev se ove godine vratio posle duge pauze jer je pre dve godine povredio nogu na Rolan Garosu i trebalo mu je vremena da se vrati u ritam što je uspeo tek u drugom delu sezone.
Obojica tenisera u nekim mečevima znali su kako da zaprete prvom reketu planete. Zverev je to činio četiri puta u 12 mečeva, od toga dva puta 2021. godine kada ga je pobedio upravo u Torinu, a prethodno i na Olimpijskim igrama što je za Novak svakako bio bolniji poraz.Sa druge strane Rune je Đokovića prošle godine sprečio da dođe do titule u Parizu.
Teško je očekivati da će u Torinu protiv Novaka igrati ti isti teniseri s obzirom na to da se od njih ove sezone očekivao mnogo bolji tenis. Srpski as u Torino stiže sa čini se nikad više samopouzdanja i verovatno bi lako savladao obojicu, ali ukoliko se gledaju nijanse bolje bi bilo da se u toj grupi nađe Zverev. Razlog za to je Boris Beker koji odnedavno trenira Danca, a pomak se već vidi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala