- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Palestinskiй rebenok nablюdaet, kak podnimaetsя dыm posle izrailьskogo aviaudara po gorodu Gaza - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraelske snage prodrle u srce grada Gaze; Snažne eksplozije odjeknule Tel Avivom

Pratite nas
Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 32. dan. Izraelske snage (IDF) prodrle su duboko u grad Gazu, saopštio je večeras komandant izraelskih odbrambenih snaga. U popodnevnim satima, izraelska vojska saopštila je da je oko 20 raketa ispaljeno iz Libana na severni Izrael, zbog čega su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Galileji i Golanu.
Nešto kasnije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael razmotriti „male, taktičke pauze“ u borbama u Pojasu Gaze, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobode ekstremisti Hamasa. Međutim, izraelski lider je ponovio da odbija prekid vatre bez oslobađanja svih talaca koje su zarobili pripadnici Hamasa, prenosi Rojters. Libanska šiitski pokret Hezbolah preti potpunom konfrontacijom ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 07.11.2023
Snažne eksplozije odjeknule Tel Avivom
Iznad Tel Aviva večeras su se čule snažne eksplozije, javio je Bi-Bi-Si.
„Prvu rundu su pratili oblaci dima na nebu, što znači da je pokrenut protivvazdušni odbrambeni sistem „gvozdena kupola“, ali nije bilo sirena“, javio je dopisnik Bi-Bi-Sija.
Dodao je da su se sirene oglasile s dolaskom druge runde eksplozija, kao i da za sada nema izveštaja o žrtvama.
22:03 07.11.2023
21:57 07.11.2023
20:24 07.11.2023
UN: Humanitarna pomoć ulazi u Gazu preko Rafe, ali i dalje nema goriva
Ukupno 526 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, ali i dalje nema goriva, rekao je danas na brifingu za novinare portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.
"Od 21. oktobra u Pojas Gaze ušlo je preko graničnog prelaza Rafa 526 kamiona pomoći, ali ni jedan sa gorivom", rekao je Dižarik, prenosi TAS S.
Dižarik je napomenuo da su egipatske vlasti pristale da rasporede tehničku jedinicu UN, koja će delovati u humanitarnom svojstvu i pružati savetodavnu podršku egipatskom Crvenom polumesecu.
Prethodno je portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid, rekao da prepreke koje stvara Izrael i aktivnost izraelske strane povezane sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, otežavaju da pomoć stigne do te palestinske enklave.
On je objasnio da se "proces dovođenja pomoći u Gazu suočava sa ozbiljnim logističkim problemima koje nameće izraelska strana".
20:22 07.11.2023
19:52 07.11.2023
Hezbolah preti potpunom konfrontacijom
Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".
U intervjuu za američku TV mrežu En-Bi-Si Njuz Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara Hezbolaha potvrdio je da njegova grupa učestvuje u sukobu kako bi se smanjio pritisak na Gazu i upozorio da sve češći napadi Hezbolaha na Izrael imaju za cilj da pošalju jasan signal izraelskom rukovodstvu da će proširenje kopnene operacije u Gazi imati ozbiljne posledice.
"Ako Izrael i SAD nastave na ovaj način sa svojom agresijom, eskaliraju agresiju i pogoršaju situaciju, to će dovesti do potpune konfrontacije", upozorio je Kasem.
19:44 07.11.2023
Galant: Lider Hamasa se krije u bunkeru, odsečen mu je kontakt sa saborcima
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da se lider Hamasa Jahja Sinvar "krije u svom bunkeru i da mu je presečen kontakt sa saborcima", preneo je "Tajms of Izrael".
"Skaj njuz" je naveo da je Sinvar okružen u svom bunkeru, pozivajući se na izjavu Galanta, koji nije precizirao lokaciju bunkera.
"Danas smo videli hiljade građana Gaze kako idu južno (takozvanim humanitarnim koridorom). Apelujem na sve stanovnike Gaze da se pomere južnije kako ne bi bili povređeni. Uništićemo Hamas, nemamo interes da povređujemo civile", poručio je Galant.
On je kazap da je Pojas Gaze "najveća teroristička baza koju je čovečanstvo napravilo" i odbacio je mogućnost humanitarnog primirja dok Hamas ne oslobodi 240 talaca koje drži u zatočeništvu.
19:11 07.11.2023
Komandant izraelske vojske: Prodrli smo u srce grada Gaze
Izraelske snage (IDF) prodrle su duboko u grad Gazu, saopštio je večeras komandant izraelskih odbrambenih snaga.
"Prvi put u nekoliko decenija, IDF se bori u srcu grada Gaza. U srcu terorizma", rekao je general major Jaron Finkelman.
Vest da je izraelska vojska u centru Gaze potvrdio je i izraelski minstar odbrane Joav Galant.
Kako navodi britanski "Skaj njuz", nije bilo indikacija sa terena da su izraelske trupe masovno ušle u grad, ali portparol vojske Ričard Hekt ukazao je na to da trupe koje su okružile grad mogu da vrše upade u centar.
Tenkovi su pozicionirani u predgrađu Gaze za potencijalni jači upad u urbani deo Gaze, rekli su stanovnici ovog grada.
"Svakoga dana i svakoga časa, naše snage ubijaju militante, otkrivaju tunele, uništavaju protivničko oružje i napreduju ka neprijateljskim centrima", dodao je Finkelman.
Britanski servis dodaje da je vojno krilo Hamasa saopštilo da su njihovi borci pretrpeli teške gubitke i štetu nakon napredovanja izraelske vojske.
18:54 07.11.2023
Palestinska uprava u Gazi: Od početka napada Izraela poginulo 48 novinara
Palestinska uprava u Pojasu Gaze objavila je danas je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 48 novinara, prenela je Anadolija.
U saopšenju Kancelarije za medije navodi se da je u poslednjim napadima poginuo Jahja Abu Menija, koji je radio na radiju Al-Aksa.
Upućene su poruke saučešća porodicama, rodbini i svim kolegama novinara koji su poginuli u bombardovanju izraelske vojske.
18:45 07.11.2023
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
RUSIJA
Lavrov poziva na prekid vatre i evakuaciju Rusa iz Pojasa Gaze
18:36 07.11.2023
Netanijahu: Razmotrićemo "male, taktičke pauze" u borbama u Pojasu Gaze
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Izrael razmotriti „male, taktičke pauze“u borbama u Pojasu Gaze, s ciljem da se olakša ulazak humanitarne pomoći ili dozvoli transport talaca koje oslobode ekstremisti Hamasa.
Međutim, izraelski lider je ponovio da odbija prekid vatre bez oslobađanja svih talaca koje su zarobili pripadnici Hamasa, prenosi Rojters.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu  - Sputnik Srbija
U intervjuu za američku televiziju ABC Njuz, Netanijahu je rekao da bi posle rata, Izrael trebalo da u Pojasu Gaze na neodređeno vreme ima kompletne bezbednosne nadležnosti.
"Videli smo šta se dešava kada mi nemamo tu bezbednosnu odgovornost", rekao je Netanijahu za ABC Njuz.
17:37 07.11.2023
Preko prelaza Rafa evakuisano 320 stranaca iz Pojasa Gaze
Najmanje 320 stranaca evakuisalo se danas u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, jedinog prelaza iz Pojasa Gaze koji ne kontroliše Izrael, a sa njima je granicu prešlo i oko 100 Egipćana, rekao je egipatski bezbednosni izvor.
Granični prelaz je bio zatvoren u subotu i nedelju, nakon izraelskog napada na ambulantno vozilo koje je išlo ka Rafi, preneo je Rojters.
16:53 07.11.2023
Još uvek bez saglasnosti Izraela za evakuaciju ruskih državljana iz Pojasa Gaze
Izrael još uvek nije dao saglasnost za evakuaciju ruskih državljana iz Pojasa Gaze, saopštio je neimenovani diplomatski izvor za Sputnjik.
„Nemamo zeleno svetlo za evakuaciju ruskih državljana iz Gaze. Sve je spremno, ali još uvek nemamo saglasnost za njihov izlazak preko graničnog prelaza Rafa“, rekao je on. Izvor navodi i da je ruska ambasada u više navrata postavljala pitanje evakuacije ruskih državljana iz Pojasa Gaza.
16:20 07.11.2023
Izraelski general: Borimo se u srcu grada Gaze, nećemo stati dok ne pobedimo
General-major izraelske vojske Jaron Finkelman, sumirajući mesec dana sukoba sa Hamasom, pozdravio je vojnike i komandate IDF-a, ističući da je reč o "generaciji pobednika".
"Eliminisali smo desetine komandanata, otkrili mnoge tunele i snažno napadamo neprijatelje", rekao je Finkelman.
Istakao je da izraelske trupe sve vreme imaju na umu taoce koje drži Hamas.
"Prvi put posle decenija, IDF se bori u srcu grada Gaze, u srcu terora. To je složen i težak rat. Nećemo mirovati, nećemo stati dok ne ispunimo svoju misiju — do pobede", naveo je Finkelman.
16:20 07.11.2023
IDF: Ispaljeno 20 raketa ka Izraelu
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 20 raketa ispaljeno iz Libana na severni Izrael, zbog čega su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Galileji i Golanu.
Izraelske trupe odgovaraju na napade artiljerijskom vatrom, kaže se u saopštenju.
13:42 07.11.2023
Na prelazu Rafa, na granici Egipta i Gaze, objavljeni su novi spiskovi stranih državljana koji su danas evakuisani iz Pojasa Gaze.
Među njima su državljani SAD, Britanije, Francuske, Filipina, Ukrajine, Moldavije, Kanade, Nemačke i Rumunije.
Na spisku se trenutno nalaze imena 636 osoba.
13:36 07.11.2023
U izraelskim udarima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba, 7. oktobra, poginulo je 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 dece, a 25.956 je povređeno, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf Kudra.
12:19 07.11.2023
Visoki komesar UN u poseti Bliskom istoku
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk započeo je petodnevnu posetu Bliskom istoku gde će razgovarati sa vladinim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva o kršenju ljudskih prava u Pojasu Gaze.
Tirk danas boravi u poseti glavnom gradu Egipta, Kaira, a najavljeno je da će u sredu posetiti i prelaz Rafa između te zemlje sa Pojasom Gaze. U četvrtak će, kako je planirano, posetiti jordansku prestonicu Aman.
12:17 07.11.2023
Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer izjavio je da je 161 zdravstveni radnik poginuo na dužnosti u Pojasu Gaze od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, 7. oktobra.
On je nazvao nopravdanim i neprihvatljivim svaki napad na bolnicu ili ambulantna vozila.
12:00 07.11.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala