- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uhapsiti Dodika! Šta se krije iza te opasne pretnje Sarajeva koja trese temelje Bosne

© Foto : predsjednikrs.net/B.ZdrinjaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Kako ostvariti političke poene u entitetu Federacija BiH, ako ne napadom na Milorada Dodika? Upravo to radi ministar unutrašnjih poslova tog entiteta Ramo Isak kada govori da će njegovo ministarstvo uhapsiti Dodika ako Sud BiH izda takvu naredbu. Isakova priča je šuplja i bez osnova i ne doprinosi stabilnosti u BiH.
Ovako Isakovu izjavu komentariše dekan Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Banjaluci dr Predrag Ćeranić. Priča kako je Dodik „loš momak“ koga treba uhapsiti je prilično popularna u entitetu Federacija BiH, a najpopularnija je u sarajevskoj čaršiji, kaže Ćeranić.

Isak priželjkuje nove okršaje u BiH

Sada, u mesecu kada je zakazano prvo ročište po optužbama koje se Dodiku stavljaju na teret zbog navodnog nepoštovanja odluka takozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, priprema se atmosfera u kojoj će se govoriti kako se predsednik Republike Srpske plaši da se pojavi pred sudom jer bi mogao da bude uhapšen. Prvo ročište u procesu protiv Milorada Dodika zakazano je za 22. novembar.
„Inače, živimo u vremenu u kome se istina ne zasniva na činjenicama, već na utiscima. Dakle, radi se o upravljanju utiscima da je neko unapred kriv, da ga treba osuditi, a pre toga uhapsiti. Isak vrlo dobro zna da bi to bio početak novih okršaja u BiH“, konstatuje Ćeranić.
Funkcija svakog ministra unutrašnjih poslova, pa i ministra unutrašnjih poslova FBiH sastoji se u tome da doprinosi stabilnosti, održavanju javnog reda i mira i sigurnosti građana. Umesto da o tome brine, Isak se bavi politikom, dodaje on.
Isak se i ne trudi da prouči zakone i propise. Kada bi to uradio, znao bi dokle mu sežu nadležnosti.
Treba imati u vidu da je položaj ministra unutrašnjih poslova i u Republici srpskoj i Federaciji BiH politička funkcija. Direktor policije je nadređeni upravama policije za operativne poslove – ministar je deo vlade i nema ingerencije u operativnom smislu. Isakovo ministrovanje je, kaže Ćeranić, plod političke kombinatorike.
„U tom smislu bih tumačio ovu izjavu, kao izjavu neupućenog čoveka koji se spletom okolnosti našao na odgovornom mestu i koji bruka funkciju na kojoj se nalazi. Mogu misliti koliko problema stvara federalnom MUP-u, policajcima, profesionalcima koji rade svoj posao, kada im ovakav ministar daje zadatke. Verujte direktoru federalne policije nije nimalo lako. On sa njim muči muku svakodnevno“, ističe Ćeranić.

Na političke procese političkim sredstvima

U BiH ne postoji nacionalna policija – postoje entitetske policije koje imaju nadležnosti u granicama entiteta, uz policiju distrikta Brčko. Na nivou BiH postoji Agencija za istrage i zaštitu BiH, popularna SIPA, koja je u nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH. SIPA ima ingerencije na celoj teritoriji BiH. Dakle, SIPA je zadužena za privođenje bilo koga po nalogu Tužilaštva i Suda BiH – u svakom slučaju, Rame Isaka tu nema, objašnjava naš sagovornik.
Prema Ćeranićevom mišljenju, u procesu koji se vodi protiv Milorada Dodika nema prava, radi se o političkom procesu protiv koga se treba boriti političkim sredstvima.
„Politička sredstva su i skupovi u znak podrške institucijama Republike Srpske, stavljanja do znanja da međuentitetska granica postoji. Videćemo kako će se stvari dalje odvijati. Sigurno je da se to što Ramo Isak najavljuje i želi, neće dogoditi“, zaključuje Ćeranić.
A na Isakovu izjavu reagovao je i ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić, koji je poručio Isaku da niko neće hapsiti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i da Federalna uprava policije (FUP) nema šta da traži na teritoriji Srpske.
Podsećamo, Isak je u intervjuu za TVSA rekao da će FUP uhapsiti Dodika ukoliko Sud BiH izda takvu naredbu, kao i da MUP Republike Srpske oko toga neće praviti probleme, već će morati da se povinuje odluci suda.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
REGION
„Svaki pokušaj hapšenja Dodika je kraj BiH“: Ministar bezbednosti odgovorio ministru policije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala