Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sećanje na stradale sovjetske vojnike i oficire: Obeležena godišnjica „Niškog incidenta“

© Foto : Sputnjiku ustupio Ruski dom u BeograduMural kod spomenika sovjetskim vojnicima u Nišu
Mural kod spomenika sovjetskim vojnicima u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
U Nišu je danas obeležena godišnjica događaja, koji je kasnije postao poznat kao „Niški incident“, a u kome je poginulo više desetina sovjetskih vojnika i oficira, među kojima i general-poručnik Grigorij Kotov.
U okviru svečanosti položeni su venci na novom spomeniku na mestu pogibije sovjetskih vojnika na starom putu Niš-Aleksinac, koji je podignut u maju 2022. godine na inicijativu Ruskog doma u Beogradu i Ambasade Rusije u Srbiji.
Polaganju su prisustvovali predstavnici gradskih vlasti Niša, rukovodstvo Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, savetnik ruskog doma Georgij Engeljhart, predstavnici srpskih patriotskih i veteranskih organizacija. Poštu poginuloj braći zajedno sa pripadnicima Udruženja Srpsko-ruskog prijateljstva odali su i pripadnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPripadnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade
Pripadnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pripadnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade
7. novembra 1944. godine, konvoj sovjetskih trupa koji se kretao između gradova Niša i Aleksinca iznenada je napala grupa američkih lovaca P-38 Lajtning. Sovjetska protivvazduhoplovna artiljerija otvorila je vatru na američke letelice, pokrivajući obližnji aerodrom, nakon čega je deo „lajtninga“ pojurio u napad na aerodrom. Sovjetski lovci su poleteli da ih presretnu. Na nebu je izbila vazdušna bitka u kojoj je bilo ozbiljnih gubitaka na obe strane.
Dugo je ova epizoda bila zataškavana jer je u marš sovjetske kolone udarila saveznička avijacija. Činjenica o sukobu je odmah klasifikovana: takve informacije bile bi neprocenjivo otkriće za nemačku obaveštajnu službu, koja je pokušavala da iskoristi svaku priliku da zabije klin između saveznika u antihitlerovskoj koaliciji.
Specijalna komisija formirana za istragu incidenta pronašla je među olupinom jednog od oborenih američkih aviona zavijenu kartu, na kojoj su posebno bila obeležena dva jugoslovenska grada, Priština i Niš. Jasno vidljive identifikacione oznake sovjetskih aviona isključile su mogućnost greške u određivanju njihovog vlasništva. Dejstva američke avijacije u niškom kraju, štaviše, nisu bila usaglašena sa Generalštabom Crvene armije, što se takođe ne može opravdati.
Mišljenja o tome da li je ,,Niški incident“ greška saveznika, ili je u pitanju dobro pripremljena provokacija do danas ostaju oprečna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala