- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Američka agresija protiv Moskve osuđena na propast

© Sputnik / Vladimir AstapkovichKremlj sa spuštenom zastavom na pola koplja u znak žalosti za poginulima u požaru u TC "Zimska višnja"
Kremlj sa spuštenom zastavom na pola koplja u znak žalosti za poginulima u požaru u TC Zimska višnja - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Pokušaji SAD da razgovaraju sa Rusijom sa pozicije sile od samog početka su osuđeni na neuspeh, a neprijateljske akcije naići će na oštar odgovor, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Dok se ne prekine sa takvim pristupom, ne može se govoriti ni o najmanjoj stabilizaciji rusko-američkih odnosa. U Vašingtonu moraju da shvate da će sve neprijateljske akcije naići na oštar i adekvatan odgovor“, navodi se u saopštenju Antonova.

On je konstatovao da SAD uopšte ne vode normalan dijalog sa Rusijom: „smanjili su kontakte po svim linijama, verujući u svoju sposobnost da bez Rusije rešavaju brojne međunarodne probleme, uključujući rešavanje regionalnih kriza“.
„Na primeru događaja u Ukrajini i na Bliskom istoku vidimo do kakvih tragičnih posledica dovodi takozvano američko liderstvo“, istakao je Antonov.
Tom prilikom je podsetio da je Rusija predlagala da se problemi na zapadnim granicama zemlje reše putem dijaloga, ali da su sve ideje Moskve odbačene zbog čega je bila primorana da pokrene specijalnu vojnu operaciju.
Istovremeno je poručio da neće biti pregovora o odstupanju od ruskih nacionalnih interesa.

„Više puta smo skretali pažnju na to da ni konfrontacija, ni ekonomske sankcije, a pogotovo pokušaji da se potkopa jedinstvo Rusije neće doneti Vašingtonu potrebni rezultat. Ruska strana nikada nije zatvarala vrata diplomatiji, ali je isticala da je bilo kakav napredak moguć isključivo putem dijaloga uz međusobno poštovanje i pronalaženja ravnoteže interesa na striktno ravnopravnoj osnovi. U prvom planu mora ostati princip nedeljive bezbednosti za sve“, zaključio je Antonov.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
RUSIJA
Šojgu: Rusija odbija politički pritisak i diktat SAD i drugih zapadnih država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala