- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven uzrok misterioznog pomora afričkih slonova

© Foto : Pexels/Photo by Daniel HalleMrtav slon
Mrtav slon - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Stručnjaci su tačno identifikovali koja je bakterija odgovorna za seriju misterioznih smrti afričkih slonova.
Između kraja avgusta i novembra 2020, trideset pet afričkih slonova je umrlo u severozapadnom Zimbabveu. Jedanaest životinja je umrlo u roku od 24 sata.
„Svi slonovi su umrli u veoma kratkom vremenskom periodu. To je bio jedan od najzagonetnijih delova slagalice. Mnoge životinje umiru prilično blizu jedna drugoj, ali ne jedna pored druge u tako kratkom vremenskom periodu“, rekao je veterinar Kris Fogin, preneo je „Si-En-En“.
Ranije te godine, oko 350 slonova je umrlo u susednoj Bocvani za samo tri meseca.
Kada su stručnjaci analizirali uzorke od 15 slonova koji su umrli u Zimbabveu, otkrili su da je smrt uzrokovana infekcijom malo poznatom bakterijom Bisgaard takson 45, koja je izazvala trovanje krvi.
„Prerano je reći da su promene klime uticale na ovaj događaj, ali bi mogle da utiču na njega u budućnosti ako budemo imali jače i duže suše. Ako se to desi, verovatno ćemo ponovo videti ovakvu katastrofu“, rekao je Fogin.
Što se tiče masovne smrti slonova u Bocvani, ona se pripisuje cijanobakterijama. Ove toksične bakterije mogu sasvim prirodno da se pojave u stajaćoj vodi, ali ponekad prerastu u takozvane divlje plavo-zelene alge. Fogin kaže da nema dokaza da postoji veza između smrti slonova u Zimbabveu i Bocvani.
Istraživanje imena „Pasteurella sp. povezana sa fatalnom septihemijom kod šest afričkih slonova“ objavljeno je u časopisu „Nature Communications“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala