- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapadne zemlje u borbi sa terorizmom imaju dvostruke standarde

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Zemlje kolektivnog Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju dvostruke standarde kada je u pitanju borba protiv terorizma u Evroaziji, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za nove izazove i pretnje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Liženkov.
„U pitanjima međunarodne protivterorističke saradnje, države predvođene Sjedinjenim Američkim Državama nastoje da nametnu svima ostalima sopstvene standarde, uključujući i na štetu onih odobrenih u UN. Istovremeno ne oklevaju da koriste teroriste, praktikuju otvoreno dvostruke standarde, posledice takvih koraka vidimo na Bliskom istoku, u severnoj Africi, u Ukrajini i u Avganistanu“, rekao je on, govoreći na naučno-praktičnoj konferenciji Regionalne antiterorističke strukture ŠOS „Poverenje, saradnja i profesionalizam kao ključ bezbedne budućnosti“.
Liženkov je primetio da SAD, dok izigravaju borbu protiv DAEŠ-a i Al Kaide (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) u Avganistanu i drugim zemljama u regionu, „nastavljaju da održavaju direktne bliske kontakte sa teroristima iz ovih međunarodnih terorističkih organizacija i ne oklevaju da kontaktiraju sa islamističkim, krajnje desničarskim i neonacističkim grupama“.
Prema njegovim rečima, zbog postupaka Vašingtona, zemlje Centralne Azije su u opasnosti od širenja terorističke pretnje.
„Postoji ciljana propaganda na internetu, uključujući i na nacionalnim jezicima, sa ciljem stvaranja spavajućih ćelija u državama-članicama ŠOS. Sve to stvara ozbiljne rizike od širenja terorizma na prostor ŠOS, pre svega na države Centralne Azije“, dodao je diplomata.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na samitu ŠOS u julu ove godine izjavio da je situacija u Avganistanu i dalje napeta. Sa svoje strane, indijski premijer Narendra Modi je na otvaranju samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju istakao da situacija u Avganistanu utiče na bezbednost zemalja-članica te organizacije.
Kako sukob na Bliskom istoku preti da svet gurne u opštu kataklizmu pogledajte u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala