- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Državna ili privatna penzija: Šta čeka Srbiju? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićPenzioner na klupi u parku
Penzioner na klupi u parku - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Evropska unija je 2015. godine donela odluku da se do 2035. ukinu svi državni penzioni fondovi. Iako nije članica EU, Crna Gora planira da ukine uplatu doprinosa za penzije i da se potpuno okrene privatnim penzionim fondovima.
U Crnoj Gori ovo je jedan od ciljeva programa ,,Evropa sad 2“. I, odmah su se javili i kritičari ove namere crnogorskih vlasti. Upozoravaju, pre svega da bi svemu ovome trebalo da prethode precizne analize i izmena zakona. Kako kažu, ni u samoj EU penzioni sistemi nisu isti – definisani su različito.
Da bi jedan državni penzioni fond mogao da funkcioniše neophodno je da četiri doprinosa zaposlenih “pokrivaju” jednu penziju. U mnogim zemljama EU, ali i u svetu, to nije više ostvarivo pa se novac u državni fond “preliva” iz državnih budžeta. A da bi državna kasa bila rasterećena mnoge zemlje najavljuju ili su već uvele povećanje starosne granice za odlazak u penziju.
Starosna granica pomera se i u Srbiji. Pri tome, država povećava penzije i najavljuje nove korekcije. Najsporije, naravno, rastu najmanje penzije, pa se čak čuju komentari da bi dekretom trebalo povećati primanja najsiromašnijih penzionera.
O tome šta je razlog što “stubovi” državnih penzionih fondova “popuštaju” i u bogatim evropskim zemljama, zašto su smanjeni prilivi po osnovu doprinosa u državne, da li su drugi i treći stubovi prava rešenja – da li će 2035. godine moći da nadomeste držane penzione fondove. Sa profesorom Ekonomskog fakulteta Ljubodragom Savićem u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara i o tome šta čeka crnogorske penzionere i treba li Srbija da kopira EU.
Jer, privatni penzioni stubovi, međutim, nisu još zaživeli u većemo broju. U Srbiji je svaki deseti zaposleni član nekog dobrovoljnog penzionog fonda, a trenutno 217.000 građana uplaćuje u privatni penzioni fond.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Energija Sputnjika, 7.11.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala