- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: O statusu Srpske neću pitati Milanovića i Plenkovića

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/ Kabinet Predsednika Republike Srpske, Borislav ZdrinjaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za hrvatski "Nacional" da neće tražiti mišljenje ni od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića ni od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića o osamostaljenju Republike Srpske.
Istakao je da će, u tom slučaju, Hrvatska na kraju prihvatiti novu realnost.
„Za Hrvatsku bi bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna“, naveo je Dodik.
Predsednik Republike Srpske potvrdio je da ima bliže odnose sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem nego sa premijerom Andrejem Plenkovićem sa kojim je, kako kaže, imao važne susrete koji su uvek bili korektni.
Dodik je rekao i da nije njegovo da komentariše kako Plenković vodi hrvatsku Vladu.
Plenković je, ističe, po Ustavu zadužen za zaštitu političkih i egzistencijalnih prava Hrvata i to i radi.
"Većinska politička stranka Hrvata ovde je HDZ, on je predsednik HDZ-a, oni su integrisana struktura i u tom pogledu što se tiče Hrvata, on njih brani na pravi način. Kako će se to pokazati u budućnosti, ne mogu da ocenim. Hrvatska ima svoju vladu, ima svog predsednika, nisam ja taj koji bi birao između njih", naveo je Dodik.
Sa Milanovićem je, ističe, češće bio u prilici da razgovara o nekim stvarima i smatra da Milanović treba jasno da kaže ukoliko nešto ne odgovara interesu Hrvatske.
Na pitanje da li je sa Plenkovićem razgovarao o eventualnom otcepljenju Srpske, Dodik je rekao da je to unutrašnja stvar BiH i upitao zašto bi Plenkovića pitao o tome.
"Nije mene ni Hrvatska pitala kad se otcepila od Jugoslavije. Ovo je unutrašnja stvar BiH. Hoćemo li mi uspeti ostati unutra, zavisi od niza faktora, o tome hoćemo li se vraćati na izvorni Dejton, kakva će biti konstelacija međunarodnog faktora", naveo je, između ostalog, Dodik, preneo je Tanjug pisanje Srne.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
REGION
„Svaki pokušaj hapšenja Dodika je kraj BiH“: Ministar bezbednosti odgovorio ministru policije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala