- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija sa saveznicima suspendovala učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

© AFP 2023 / ODD ANDERSENMost Tauer na Temzi u Londonu
Most Tauer na Temzi u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Velika Britanija i njeni saveznici obustavljaju svoje učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi nakon što se iz njega povukla Rusija, saopštio je britanski Forin ofis.
„Kao odgovor na korake Rusije, Velika Britanija je, zajedno sa svojim saveznicima, odlučila da suspenduje svoje učešće u Sporazumu i radi sa zemljama istomišljenicima na razvoju i primeni dobrovoljnih stabilizacijskih mera“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na sajtu britanske vlade.

NATO podržao odluku članica Alijanse o obustavi učešća u Sporazumu

NATO podržava odluku saveznika o obustavi učešća u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi nakon povlačenja Rusije iz njega, saopštila je Alijansa
„Uprkos tome što su saveznici NATO saglasni da je Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi kamen-temeljac evroatlantske bezbednosti, situacija u kojoj države-članice NATO-a poštuju Sporazum, a Rusija ne, bila bi neodrživa. Iz tog razloga, saveznici-učesnici Sporazuma imaju nameru da obustave važenje dokumenta na onoliko dugo koliko to bude potrebno“, navodi se u dokumentu.
Ističe se da su „ovu odluku u potpunosti podržali svi saveznici u NATO-u“.
Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Rusija u ponoć 7. novembra konačno završila proceduru povlačenja iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.
Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 19. novembra 1990. u Parizu opunomoćeni predstavnici 16 država-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta, a stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum bio je zatvoren. Njime nije bilo predviđeno pristupanje država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta.
Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
RUSIJA
Putin potpisao: Raskinut Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala