- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Obustava ispunjenja obaveza iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju od 7. decembra

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će suspendovati ispunjavanje obaveza u okviru Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi od 7. decembra, navodi se u izjavi savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, objavljenog na sajtu Bele kuće.

„U svetlu ovih fundamentalno promenjenih okolnosti, Sjedinjene Države obustavljaju važenje svih obaveza po Sporazumu sa svim drugim državama-učesnicama, počev od 7. decembra“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da deo učesnika Sporazuma koji ne ulaze u NATO podržavaju suspendovanje učešća kao odgovor na postupke Rusije.

Prema izjavi, Vašington smatra da će obustava učešća zemlje u Sporazumu ojačati sposobnosti NATO-a koje se tiču obuzdavanja i odbrane, uklanjanjem ograničenja koja su uticala na planiranje, raspoređivanje i vežbe – ograničenja koja više ne obavezuju Rusiju nakon povlačenja Moskve iz Sporazuma.

Prethodno je britanski Forin ofis saopštio da Velika Britanija i njeni saveznici obustavljaju svoje učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi nakon što se iz njega povukla Rusija.
Pored toga, Severnoatlantska alijansa je saopštila da NATO podržava odluku saveznika o obustavi učešća u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi nakon povlačenja Rusije iz njega.
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
RUSIJA
NATO poziva Rusiju da preispita odluku o povlačenju iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala