- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Preminuo Janko Lukovski

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Janko Lukovski, legendarni košarkaš i kasnije trener, preminuo je u 77. godini u Novom Sadu.
Čuveni Janko Lukovski karijeru je počeo 1962. godine u Rabotničkom gde je igrao sve do 1976. godine. Nredne dve sezone proveo je u MZT-u iz Skoplja, da bi se potom vratio u Rabotnički.Kao igrač bio je član juniorske i B reprezentacije Jugoslavije.
Poslednjih godina igračke karijere već se oporobao u ulozi trenera. U Skoplju je uporedo igrao i vodio juniorski tim, a onda je 1980. preuzeo Borec iz Velesa.
Zatim se vratio u Rabotički u ulozi trenera, dva puta ih uveo u prvu ligu, a jednom i u finale kupa Jugoslavije. Tokom trenerske karijere vodio je još i Spartak, Eđšeg, Profikolor, Vojvodinu, Borovicu i Ibon u kom je i završio karijeru.
U periodu od 1982. do 1986. godine vodio je, što samostalno, što kao asistent Rusmiru Haliloviću mlađe reprezentacije Jugoslavije, i to kadetsku reprezentaciju i mladu reprezentaciju do 21. godine gde je trenirao Dražena Petrovića, Žarka Paspalja, Jurija Zdovca, Miroslava Pecarskog, Danka Cvjetićanina, Velimira Pesarovića i druge.
Janko Lukovski otac je Dragana Lukovskog, reprezentativca Jugoslavije koji je osvojio zlatnu medalju na Svetskog prvenstvu 1998. godine, kao i bronzu godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu.
Darko Rajaković - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
SPORT
Darko pobedio „ludog Srbina“ i oduševio u NBA: Od minus 22 do produžetka i velike pobede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala