Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na redu su duge cevi: Okupacija severa Kosova i Metohije uveliko odmakla

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnik jedinice Rosu na prelazu Jarinje
Pripadnik jedinice Rosu na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Najavom da će pojačati prisustvo dugih cevi na Severu Kosova, Aljbin Kurti direktno najavljuje okupaciju tog dela srpske južne pokrajine i daje do znanja da od formiranja ZSO nema ništa i da mu je jedini cilj etničko čišćenje Srba sa tog prostora, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će policijske vojne snage ojačati sa još hiljadu pripadnika koji će biti raspoređeni, kako je rekao, i na jugu na severu Kosova i Metohije, tokom predstojeće godine.

Ogoljeno etničko čišćenje

On najavljuje da će tzv. Vojska Kosova dobiti pojačanje sa oko 600, dok će policija biti ojačana sa oko 400 novih pripadnika tokom 2024. godine.
Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije kaže da je jasno da Kurti želi okupaciju severa Kosova i da to pokazuje već godinu dana.
„Ovo ne treba da nam bude ništa novo ali očigledno da mu je malo sve do sada što je uradio i on bi sada, ako bi mogao, da ispred svake srpske kuće postavi po jednog policajca da Srbe maltretira. Njemu je osnovni cilj, i to govorim od početka, potpuno etničko čišćenje i proterivanje Srba, ne samo sa severa već sa kompletnog Kosova i Metohije. Sever mu je trn u oku, i Kurti bi najviše voleo kada bi tu došlo do iseljavanja i zato i želi da poveća broj ljudi i to sa dugim cevima, nije to obična policija,“ decidan je sagovornik Sputnjika.
Anđelković napominje da se poslednjih dana jasno vidi, pa i iz ovoga, da nema ništa od priče da će Priština nešto da prihvati u dijalogu.
„Iz priča takozvanih prištinskih funkcionera jasno je da oni nisu prihvatili nekakvu vrstu sporazuma, odnosno, dogovora, a ponajmanje da će formirati ZSO. Oni to ne žele, a to što su i pred predstavnicima EU rekli da su za, samo je stara njihova taktika laži – da javno govore jedno, a da na terenu rade drugo,“ ističe Anđelković.

Zapad ćuti zbog sebe

Sagovornik Sputnjika napominje da ćutanje Zapada na ove Kurtije reči samo govori da jedan broj zemalja Zapada, pre svega Kvinte, od početka stoji na jednoj liniji, a to je da je Priština uvek u pravu.
„Razlog njihovog povlađivanja Prištini je da ostvare svoj osnovni cilj, kako bi delegitimizovali naše prozivanje i legalizovali NATO bombardovanje i to rade tako što pokušavaju da dovedu Beograd da se povinuje nečemu što ova vlast nikada neće učiniti – da se odrekne Kosova i Metohije,“ kaže Anđelković.
Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji smatra da je Kurti već započeo okupaciju Severa Kosova, samim činom postavljanja njihovih organa vlasti u četiri srpske opštine, bez volje Srba, dolaskom dugih cevi i izgradnjom vojnih baza.
„Sada je potrebno samo još i formalno okončati okupaciju severa Kosova pojačanjem oružanih snaga kako bi hermetički zatvorili taj deo Kosova ka centralnoj Srbiji. Na žalost, smatraju da je događaj u Banjskoj nešto što im daje za pravo na tako nešto i da imaju pravo da terorišu srpski narod. Da stvar bude još tužnija Kfor ih u tome ne sprečava. Taj deo Kfora koji je pod britanskim uticajem, pa je samim tim i Velika Britanija i zaslužna za stratešku podršku dešavanjima koji se odvijaju na ovakav način, pa čak i rukovode sa tim,“ ocena je Kovača.
On navodi da broj koji Kurti najavljuje kao pojačanje kroz formu vojske i policije nije ni malo mali.

Veliki broj dugih cevi

„To je ogromna oružana snaga za tako mali prostor i nakon njihovog raspoređivanja u te baze verujem da će se uspostaviti još gušća mreža punktova na administrativnim prelazima jer žele da učine nemogućim bilo kakav pokušaj našeg delovanja na tom delu,“ objašnjava naš sagovornik.
Kovač misli da je ovo dovoljan povod da Beograd od Kfora zatraži da se spreči ovakva operacija i namera Kurtija.
„U suprotnom, ako Kfor ovo dozvoli Srbija će biti prisiljena da interveniše na neki način kako bi se oslobodio naš narod od torture Prištine,“ primećuje Kovač.
Povodom ove najave oglasili su se i iz Srpske liste rečima da Kurti, umesto dijalogom, želi da reši problem militarizacijom, Oni pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje i „spreči Kurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju“.
Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naglasivši da Kurti otvoreno preti Srbima i direktno negira smisao dijaloga.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
SRBIJA
Lajčak u iznenadnoj poseti KiM
Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije izvršili su pretrese na dve lokacije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
SRBIJA
Godišnjica napuštanja kosovskih institucija: Kurtijev teror nad Srbima ostaje „nevidljiv“ za Zapad
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
SRBIJA
Vučić: Sastanak u Briselu trebalo da bude za par dana, druga strana nije prihvatila /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala