- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mrak, zamenik gradonačelnika i protesti: Hladan doček za državnog sekretara SAD u Turskoj /video/

© AP Photo / Ali UnalProtest tokom boravka Entonija Blinkena u Turskoj
Protest tokom boravka Entonija Blinkena u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je stigao u Tursku na razgovore, dočekan je hladno. Na aerodromu nije bilo nikog od visokih zvaničnika, a najviši funkcioner koji je dočekao američkog šefa diplomatije bio je zamenik gradonačelnika Ankare, dok je doček protekao u mraku, navode turski mediji.
Hladan doček za američkog državnog sekretara u Ankari tema je turskih medija i društvenih mreža, na kojima se navodi da je „dobio šta je i zaslužio“. Blinken je u tursku prestonicu stigao noću, a na aerodromu su ga dočekali američki ambasador u Ankari Džef Flejk, generalni direktor za međunarodne odnose u ministarstvu spoljnih poslova Japrak Balkan i zamenik gradonačelnika Ankare Namik Kemal Nazli.
„Niko od visokih turskih funkcionera nije dočekao američkog ministra na aerodromu. Primetno je bilo i da deo aerodroma na kom je Blinken izlazio iz aviona nije bio osvetljen. Posle pozdrava sa ljudima koji su ga dočekali u mraku, Blinken je seo u automobil i otišao“, piše list „Turkije“.
© AP Photo / Jonathan ErnstEntoni Blinken u Turskoj
Entoni Blinken u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Entoni Blinken u Turskoj
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je kritikovao Blinkena zbog „subjektivnog pristupa palestinsko-izraelskom sukobu“. Prema rečima turskog predsednika, „Blinken je pristupio krizi na osnovu svoje nacionalne pripadnosti“.
© AP Photo / Ali UnalProtest tokom boravka Entonija Blinkena u Turskoj
Protest tokom boravka Entonija Blinkena u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Protest tokom boravka Entonija Blinkena u Turskoj
Ispred zgrade ministarstva spoljnih poslova Turske, gde se Blinken sastao sa turskim ministrom Hakanom Fidanom, održan je i protest, koji su turski mediji nazvali „hladnim tušem za američkog državnog sekretara“.
© AP Photo / Jonathan ErnstEntoni Blinken u Turskoj
Entoni Blinken u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Entoni Blinken u Turskoj
„Savez turske omladine pozdravio je Blinkena zastavama Palestine i sloganima „Blinken, ubico, odlazi iz Turske“, navodi turski list „Ajdinlik“.
Posle sastanka Blinkena i Fidana, nije bilo zvaničnog saopštenja niti izjava. Prema pojedinim medijskim navodima, Blinken je pokušao da ubedi tursku stranu da izvrši pritisak na Hamas kako bi oslobodio taoce. Međutim, turska strana je insistirala na međusobnoj razmeni zatvorenika i bezuslovnom prekidu vatre, uz međunarodni nadzor, a Ankara je ponudila da bude garant.
Benjamin Netanijahu i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
SVET
UŽIVO Bajden i Netanijahu razgovarali o mogućem humanitarnom primirju /foto,video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala