Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kina širom otvara vrata za Srbiju, a dovoljan je samo i – Šangaj

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆNa Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, svečano je danas otvoren paviljon Srbije
Na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, svečano je danas otvoren paviljon Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Bez obzira na zapažen nastup naših privrednika, predvođenih premijerom Anom Brnabić na Međunarodnom sajmu uvoza u Kini, šanse da povećamo izvoz na tržište najmnogoljudnije zemlje više su nego skromne, ali se otvaraju, smatra nekadašnji dopisnik iz Kine, a potom i ekonomski savetnik ambasade Srbije u Pekingu Zoran Đorđević.
Kineski premijer Li Ćijang otvorio je godišnji Kineski međunarodni sajam uvoza u Šangaju istakavši da će Kina i dalje širiti pristup svom tržištu i povećati uvoz, promovisati tržišne mogućnosti i otklanjanje prepreka za strana ulaganja.
Otvarajući srpski paviljon na Sajmu, premijer Ana Brnabić je rekla da je Srbija jedan od počasnih gostiju sajma „što govori o tome koliko nas Kina uvažava“. Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije ima velike ambicije kada je reč o upoznavanju kineskog tržišta sa srpskim proizvodima.

Skromne mogućnosti Srbije

Učešće Srbije na 6. kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju izuzetno je značajno jer su se tu otvorile sjajne prilike za izvoz u Kinu, a važno je i što je premijerka Ana Brnabić prisutna, kaže Đorđević za Sputnjik.
Međutim, dodaje Đorđević, moramo imati u vidu da su naše mogućnosti skromne jer nemamo toliko robe koja je potrebna Kini, iako bismo mogli da značajno povećamo izvoz voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda.
„Apelovao bih na naše vlasti, Ministarstvo poljoprivrede i ostale, da podstaknu naše privrednike i daju im subvencije da bi više proizvodili, jer kineski zahtevi su strogi i oni se vrlo striktno drže propisa. Mi smo prošli te kontrole, prihvatili su naše meso, mleko, voće, jabuke, suve šljive itd. Bojim se da nemamo dovoljno kapaciteta za kinesko tržište, ali svaki izvoz nam je dobro došao“.

Šansa za izvoz: Poljoprivreda, prehrambena industrija i IT tehnologije

Svi se bore da uđu na kinesko tržište, od Amerikanaca i EU do malih zemalja poput Srbije, ali je naša zemlja favorizovana u Kini i Kinezi vrlo rado prihvataju srpske proizvode. Međutim, srpski proizvodi trebalo bi da zadrže kvalitet koji su pokazali na ispitivanjima ali i da proizvođači isporučuju odgovarajuće količine roba.
„Trebalo bi da se malo angažujemo, a samo jedno, šangajsko tržište bilo bi nam više nego dovoljno, jer Šangaj ima 22 miliona stanovnika. A ako uđemo na kinesko tržište biće nam svima dobro, pod uslovom da možemo ispuniti norme, da se držimo kvaliteta i da isporučujemo odgovarajuću količinu roba, što je za nas poprilično teško.“
Osim poljoprivrednih, i proizvoda prehrambene industrije Srbija, ima potencijal za izvoz i visokonaučnih tehnologija, smatra Đorđević.
„Naši softveraši su među najboljima u svetu i ako bi se oni zainteresovali za ulazak na kinesko tržište sigurno bi im bilo jako dobro. Znam da postižu velike uspehe u svetu, a i u toj sferi je kinesko tržište i zahvalno i široko“, zaključio je Đorđević.
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
SVET
Si Đinping: Kina spremna da sa Srbijom brani pravdu na međunarodnoj sceni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala