- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi misle da su otkrili lokaciju Nojeve barke

CC0 / / Nojeva barka (1846) – Edvard Hiks
Nojeva barka (1846) – Edvard Hiks - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Arheolozi veruju da su se približili otkrivanju mesta na kojem počiva ono za šta veruju da bi mogla biti Nojeva barka, u okviru istraživanja geološke formacije na planini Ararat.
Arheolozi i istoričari godinama pokušavaju da otkriju da li je biblijska priča o Noju i njegovoj barki samo mit ili je zaista reč o stvarnoj ličnosti.
Naučnici su sada uzeli uzorke stena i tla, te analizom došli do rezultata koji sugerišu da je mesto na Araratu na kojem bi barka mogla biti nastalo pre otprilike 5.000 godina.
Taj podatak se poklapa sa biblijskim vremenskim okvirom Velikog potopa.
Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu, uz saradnju još nekih univerziteta, počeli su da istražuju ovaj lokalitet pre otprilike godinu dana, nakon što su otkrili dokaze u geološkoj formaciji koji ukazuju na ljudsku aktivnost u periodu od 5500. do 3000. godine pre Hrista.
Arheolozi su pronašli i čestice glinenih i morskih materijala, te ostatke životinja iz mora.
Ipak, iako je geološka formacija Durupinar dugo pominjana kao potencijalno mesto na kojem počiva barka, naučnici upozoravaju da znakovi ljudske aktivnosti na tom mestu još ne potvrđuju autentičnost biblijske priče.
Arheolozi ističu da je potrebno pronaći konkretne dokaze o globalnoj ili bar regionalnoj poplavi biblijskih razmera, zbog čega će međunarodni tim naučnika nastaviti istraživanja na tom turskom lokalitetu, prenosi „Dejli mejl“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala