- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenkovi T-80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Serija eksplozija u Odesi, meta - luka

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu. Ruske snage uništile su na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti avionsku tehniku ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Vladimir Zelenski potvrdio je katastrofalne gubitke ukrajinske brigade u Zaporoškoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:47 05.11.2023
19:07 05.11.2023
Zelenski nije mogao da sakrije katastrofalne gubitke ukrajinske brigade
U tradicionalnom večernjem obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prokomentarisao vesti da je ruska vojska 3. novembra izvela raketni napad na 128. posebnu brdsko-jurišnu Zakarpatsku brigadu.
Ukrajinski vojnici su se bili okupili u selu u Zaporoškoj oblasti povodom proslave Dana raketnih snaga i artiljerije. Kako pišu mediji, u raketnom napadu poginulo je više od 20 vojnika. Oružane snage Ukrajine potvrdile su smrt vojnika 128. brigade, ali nisu precizirale njihov broj i okolnosti incidenta. Zelenski takođe nije naveo detalje, ali je rekao da se ova tragedija „mogla izbeći“.

„Ministar odbrane Umerov me je izvestio o merama koje su preduzete da se otkriju sve okolnosti onoga što se dogodilo, ko je šta konkretno naredio. Pokrenut je i krivični postupak u vezi sa tragedijom. U toku je istraga“, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, rezultati istrage bi trebalo da objasne kako je došlo do tragedije i čije su naredbe bile pogrešne.
15:13 05.11.2023
Eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovsku i Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
U Odeskoj oblasti od posledica eksplozije oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je ukrajinski vojni centar "Jug".
Nije navedeno o kojem objektu se radi, samo da su „prioriteti neprijatelja usmereni na suzbijanje civilnog brodarstva“, a oštećene su i administrativne zgrade.
13:41 05.11.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Černigovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
12:55 05.11.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 235 vojnika, a pogođene su četiri brigade. Takođe su uništena dva oklopna vozila i šest automobila;
Ruske snage odbile su dva napada ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu. Uništena su dva automobila i jedno borbeno vozilo pešadije, a ubijeno je ili ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika;
Na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište avionske municije Oružanih snaga Ukrajine;
PVO sistemi presreli su 13 raketa „storm šedou“ i „neptun“, uništeno je 17 bespilotnih letelica;
Ruske snage uništile su na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti avionsku tehniku ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske. Gubici protivnika su do 45 vojnika, dva tenka, dva kamioneta i sedam oklopnih vozila;
Ruske snage pogodile su ukrajinske jedinice kod naselja Krinki i Vesjolo u Hersonskoj oblasti i ostrva Aleksejevski. Ubijeno je ili ranjeno više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva automobila, tri samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“ i samohodno oruđe „nona“;
Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada ukrajinske vojske kod naselja Sinjkovka u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je ili ranjeno više od 30 ukrajinskih vojnika, uništena dva oklopna vozila i dva automobila. Tokom protivbaterijske borbe uništene su haubice „krab“ i „gvozdika“;
Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 60 vojnika, oklopno vozilo i dva automobila.
12:31 05.11.2023
Vladimir Zelenski i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
RUSIJA
Peskov: SAD i Evropa umorni od ukrajinske teme i finansijskog tereta izdržavanja Kijeva
11:45 05.11.2023
Ruske snage grupe „Centar“ pogodile su više od 20 artiljerijskih položaja, kao i dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštio načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
Savčuk je dodao da su snage izvele napad na jurišne grupe 15. puka Nacionalne garde Ukrajine u šumariji Serebrjanski.
PVO sistemi oborili su dva ukrajinska drona iznad naselja Novodruževsk i Kremena u LNR, dodao je on.
10:49 05.11.2023
Ukrajinske snage granatirale su selo Gujevo u Kurskoj oblasti, zbog čega je selo ostalo bez struje, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.
On je dodao da u napadu nije stradao niko od stanovnika, a da u selu nema struje ni mobilne telefonije.
09:34 05.11.2023
Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske uništile su ukrajinski punkt upravljanja bespilotnim letelicama i jedan tenk na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.
On je dodao da su tokom borbi na ovom pravcu jedinice grupe, uz podršku avijacije i artiljerije, odbile četiri napada jurišnih grupa 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
09:18 05.11.2023
Ukrajinske oružane snage su tokom noći izvele napad na Skadovsk u Hersonskoj oblasti. Američka raketa porušila je zgradu prodavnice nameštaja, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.
On je dodao da u napadu nije bilo žrtava, ali da je pričinjena veća materijalna šteta.
09:04 05.11.2023
Oružane snage Ukrajine gađale su brodogradilište „B. E. Butomi“ u gradu Kerču sa 15 krstarećih raketa. Ruski PVO sistemi oborili su 13 raketa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U napadu je oštećen brod koji se nalazi u brodogradilištu.
07:32 05.11.2023
Izviđačka grupa desantnih snaga neutralisala je ukrajinsku grupu koja je pokušavala da zadrži uporište posle neuspešnog pokušaja da napadnu ruske položaje u oblasti Verbovog i Rabotina u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Posle artiljerijskog napada, padobranci su se tajno približili uporištu gde se krila ukrajinska vojska i napali neprijatelja iz više pravaca, nakon čega su osvojeni punkt očistili od vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat napada, vazdušno-desantne jedinice uspele su da se utvrde na neprijateljskim položajima i uzmu trofeje u vidu malokalibarskog oružja i municije zapadne proizvodnje.
07:25 05.11.2023
Vojnici Južne grupe snaga sprečili su pokušaj ukrajinske vojske da izvuče sa bojnog polja tenk „leopard 2“, koji je pogođen kod Avdejevke u DNR, i odveze na remont, saopštio je za Sputnjik je izvor iz grupe.
Meta je pogođena baražnom municijom „lancet“ nakon što su primećeni pokušaji da se tenk izvuče sa bojnog polja.
07:19 05.11.2023
Ukrajinske snage ispalile su tri granate kalibra 155 milimetara na Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
07:17 05.11.2023
Ruska grupa trupa „Istok“ sprečila je rotaciju ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe potpukovnik Oleg Čehov.
Tokom protivbaterijske borbe ukrajinske snage izgubile su vučnu haubicu D-20 i pet minobacačkih odreda.
„Ukupni neprijateljski gubici na ovom pravcu su: stanica za radioelektronsko ratovanje, dva borbena oklopna vozila, vojno skladište, više 50 boraca i vozila Oružanih snaga Ukrajine“, dodao je Čehov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala