- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin u Ukrajini kuva „američko-zapadnu“ žabu, ali neće da „založi“ prejako /video/

© Sputnik / Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
Pratite nas
Rusija specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini razbija jedinstvo zapadnih kolonijalnih sila i njihova dostignuća koja su pravljena pola veka. Vladimir Putin ratom u Ukrajini kuva američko-zapadnu žabu. Neće da založi prejaku vatru, jer se ratuje na teritoriji gde se govori pretežno ruskim jezikom, kaže urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija.
Rusi trenutno opkoljavaju Avdejevku, tvrdi naš sagovornik, izbegavajući stradanje civila kojih gotovo više da nema u tom gradu dok se Ukrajinci brane sa 13 brigada, odnosno sa 30 hiljada vojnika. Bitka za Avdejevku je sudar dve vojske gotovo istovetno kao što je to bio sudar dve vojske na Kosovu polju, ocenjuje Bilbija.
„Glavnokomandujuću ukrajinskim oružanim snagama Valerij Zalužni predlaže da ukrajinski vojnici napuste to mesto, kako ne bi ginuli uzalud, dok Vladimir Zelenski to fanatično brani, gotovo kao Bahmut. Jedan od razloga pada njegovog rejtinga na Zapadu bio je neuspeh ukrajinske kontraofanzive koju su platili sa 90 hiljada poginulih i ranjenih vojnika“, rekao je naš sagovornik.

Plan SAD da Zalužni zameni Zelenskog?

Da u Ukrajini ne cvetaju ruže, dokazuje i ocena bivšeg američkog vojnog obaveštajca Skota Ritera koji, podseća Bilbija, smatra da će Ukrajina izgubiti još najmanje pet oblasti. Možda je, dodaje on, upravo takva analiza podstakla i spekulacije da Zapad želi da skloni Vladimira Zelenskog i na njegovo mesto postavi aktuelnog glavnokomandujućeg Oružanim snagama Ukrajine Valerija Zalužnog.
„Zalužni je etnički Rus, mada se smatra ljutim Ukrajincem. Njemu je na vojnoj akademiji predavao sadašnji komandant ruske vojne operacije general Valerij Gerasimov. U poslednjem tekstu koji je Zalužni pisao za britanski „Ekonomist“ izneo je više pohvalnih reči o ruskoj vojnoj moći i stanju ruske vojne industrije iz čega se vidi da on nema nikakvu posebnu nadu da Ukrajina može da pobedi“, ocenjuje Bilbija.

Zelenski „odlepio“ – veruje u pobedu

S druge strane, Ukrajinu naredne godine čekaju predsednički izbori i Amerikanci insistiraju na njihovom održavanju ali se, kako Bilbija kaže, Zelenski „koprca“, ne želi izbore, jer je ratno stanje. Postavlja se, kaže naš sagovornik, pitanje - zašto Vašington insistira na izlasku na birališta?
„Verovatno zato da ga tim putem uklone. Tamo su se formirali razni lanci snabdevanja pa čak i u medijskoj sferi. Indikativno je da je veliki dojučerašnji promoter Zelenskog, novinar „Tajma“ Sajmon Šuster sada napravio tekst u kojem na glavi Zelenskog više nema krune i oreola, praktično ga već demontira. Pominje njegove bliske saradnike koji navode da je on „odlepio“ i da samo on u celom njihovom državnom i vojnom vrhu veruje u pobedu. Takav tekst ne bi mogao da bude objavljen da se već u pozadini nije procenilo i dogovorilo da to treba uraditi“, rekao je Bilbija.

Amerika nije ni planirala da Ukrajina pobedi

Rusija povodom Ukrajine, dodaje on, pokazuje Sjedinjenim Državama da je uopšte ne zanima šta oni o tome misle. Savetnik šefa Pentagona u Trampovo vreme, Daglas Mekgregor nedavno je rekao da Rusija u slučaju Ukrajine samo vraća svoje istorijske teritorije, ali, ističe Bilbija, zapadni mediji manipulišu tvrdnjama da Rusija planira da napadne Poljsku i okolne zemlje što nije istina.
On kaže da uopšte nije siguran da je Amerika planirala bilo kakvu pobedu Ukrajine. Ona bi potencijalno bila moguća kroz pet godina, a naš sagovornik je uveren da rat neće trajati toliko.
„Amerika, koja trenutno ima oko 3.200 tenkova „abrams“ obećala je Ukrajini 31 tenk, a sa tim brojem „mogu da se slikaju“. Znamo kako su prošli sa „leopardima“ koje su dobili od Nemačke i drugih zemalja. Lov na „leoparde“ skoro je došao do kraja. Sada su dobili i naredbu da ih ne isturaju u prvi plan, jer je to antireklama za njih i za njihovu vojnu industriju“, izjavio je Bilbija.
Uz to, Amerikanci su, kaže naš sagovornik, došli do podataka da samo polovina njihove vojne pomoći dođe realno do Ukrajine, a da sa ostatkom Sjedinjene Države finansiraju proizvodnju za sopstvene potrebe, dok sa skladišta stare modifikacije raketa i tenkova šalju Ukrajini. To znači da modernizuju i popunjavaju svoj vojni arsenal. S druge strane, smatra Đuro Bilbija, kad bi Amerika isključila Ukrajini „bateriju“, tamo bi nastao pomor i rat bi praktično u roku od deset dana bio završen.
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SVET
I SAD svesne da se na Dalekom istoku, a ne u Ukrajini rešava sudbina sveta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala